Αρχική Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Π.Ε Στο ενεργειακό ισοζύγιο η Γεωθερμία

Στο ενεργειακό ισοζύγιο η Γεωθερμία

0
Διαφήμιση

Προσπάθεια ώστε η Γεωθερμία να μπει στο ενεργειακό μας ισοζύγιο «υπόσχεται» το υπουργείο Περιβάλλοντος, με τον αρμόδιο υπουργό να επισημαίνει ότι μπορούμε να έχουμε 500 MW βεβαιωμένα θερμικά πεδία και να έχουμε και 1000 MW πιθανά Θερμικά Πεδία.

Αυτό πρακτικά μπορεί να σημαίνει εκατοντάδες, ή και χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και προφανώς σημαίνει μείωση του κόστους στον αγροτικό τομέα (θερμοκήπια), στις ιχθυοκαλλιέργειες, στα ιαματικά λουτρά, μείωση του κόστους θέρμανσης. «Με άλλα λόγια, μια νέα ακόμα δυνατότητα να κάνουμε κάτι θετικό στον τόπο μας» εκτίμησε ο κ. Γ. Μανιάτης.

Στην ανάπτυξη της γεωθερμίας το ΚΑΠΕ μπορεί και πρέπει να παίξει ένα σημαντικό ρόλο στην νέα Προγραμματική Περίοδο. Σε αυτή την κατεύθυνση και στο πλαίσιο του ΣΕΣ 2014-2020 το ΥΠΕΚΑ αναμένεται να επενδύσει περίπου 3.000.000.000 ευρώ σε συστήματα ενέργειας, παραγωγής και εξοικονόμησης ενέργειας, δημιουργία υποδομών, βελτίωση θεσμικού πλαισίου, δράσεις κοκ.

Οι μεγάλες επενδύσεις μπορεί να προσδώσουν ως και 30.000 νέες θέσεις εργασίας, εκτιμά το υπουργείο.

Έρευνα

Εξάλλου, ο κ. Μανιάτης ανακοίνωσε ότι θα προτείνει τροπολογίας προκειμένου να εξισωθεί το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠ) με τα ερευνητικά ιδρύματα.

Μιλώντας σε εκδήλωση για την τελετή απονομής του βραβείου ENERGY GLOBE 2014, ο υπουργός ΠΕΚΑ τόνισε ότι «έχει μεγάλη σημασία να αναδείξουμε το πώς κατορθώνει το ΚΑΠΕ, ένας φορέας που έχει ταλαιπωρηθεί κατά το παρελθόν, να αποδεικνύει διαχρονικά ότι μπορεί να σταθεί όρθιο στον παγκόσμιο, στον διεθνή ανταγωνισμό».

Το ENERGY GLOBE ΑWARD 2014 απονεμήθηκε στο ΚΑΠΕ από την πρέσβη της Αυστρίας, Δρ Melitta Schubert, για το ερευνητικό έργο LOW-BIN: «Αποδοτική Ηλεκτροπαραγωγή Δυαδικού Κύκλου με θερμική πηγή τη Γεωθερμία Χαμηλών Θερμοκρασιών». Το βραβείο παρέλαβε ο υπεύθυνος του έργου, Δρ Κ. Καρύτσας, προϊστάμενος του τμήματος Γεωθερμίας του ΚΑΠΕ. Πρόκειται για το τρίτο βραβείο που απονέμεται από το ENERGY GLOBE στο ΚΑΠΕ.

Διαφήμιση