Αρχική Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Π.Ε Η ηλιακή βιομηχανία μακράν ο καλύτερος εργοδότης – Έκθεση της IRENA

Η ηλιακή βιομηχανία μακράν ο καλύτερος εργοδότης – Έκθεση της IRENA

0
Διαφήμιση

Περίπου 1εκ. θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν το 2013 στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σύμφωνα με τη νέα έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ανανεώσιμης Ενέργειας (IRENA). Στον οργανισμό συμμετέχουν περισσότερες από 150 χώρες και σύμφωνα με την έκθεση ο συνολικός αριθμός των απασχολούμενων στις ΑΠΕ φθάνει πλέον τα 6,5 εκατομμύρια παγκοσμίως.

Ο μεγαλύτερος – με μεγάλη διαφορά – εργοδότης είναι η ηλιακή βιομηχανία, όπου οι νέες θέσεις απασχόλησης σχεδόν διπλασιάστηκαν, πέρυσι, σε 2,3 εκατομμύρια. Στα βιοκαύσιμα απασχολούνται περίπου 1,5 εκ. άτομα και στα αιολικά 834.000.

«Παρότι η μείωση των τιμών για ηλιακό και αιολικό εξοπλισμό εισάγουν νέες προκλήσεις για τους προμηθευτές και επηρεάζουν τις κατασκευαστικές θέσεις εργασίας, παίζει επίσης καθοριστικό ρόλο στην τόνωση της απασχόλησης στην εγκατάσταση και τη συντήρηση», αναφέρουν οι συντάκτες της έκθεσης.

Η έκθεση επιβεβαιώνει την πρωτοκαθεδρία της Κίνας, όπου 2,6 εκατομμύρια άνθρωποι – αριθμός σχεδόν πενταπλάσιος σε σχέση με το 2011 – εργάζονται στις ΑΠΕ, τα δύο τρίτα εξ αυτών στην ηλιακή ενέργεια. Ακολουθούν η Βραζιλία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ινδία και η Γερμανία, ενώ σε περίοπτη θέση στον παγκόσμιο χάρτη της πράσινης εργασίας βρίσκονται επίσης Ισπανία και Μπαγκλαντές. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά, 760.000 άνθρωποι απασχολούνται στην ανανεώσιμη ενέργεια.

«Με 6,5 εκατομμύρια ανθρώπους να απασχολούνται άμεσα ή έμμεσα στην ανανεώσιμη ενέργεια, ο κλάδος αποδεικνύει ότι δεν είναι πλέον μια μικρή αγορά, αλλά ένας σημαντικός εργοδότης σε παγκόσμιο επίπεδο», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της IRENA Αντνάν Αμίν. Εκτίμησε ότι οι τάσεις που αποτυπώνονται στην έκθεση θα βοηθήσουν στην «ανάπτυξη πολιτικών που θα ενισχύσουν την ενίσχυση της απασχόλησης σε αυτό το σημαντικό τομέα της οικονομίας».

Κάποιες από αυτές τις τάσεις που διαφαίνονται, πέρα από την προφανή αύξηση των «πράσινων» θέσεων εργασίας κατά 14% σε σχέση με το 2012, είναι η στροφή προς τις αναπτυσσόμενες οικονομίες, η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού σε πολλές τεχνολογίες ανανεώσιμης ενέργειας, αλλά και η αβεβαιότητα στο επίπεδο της πολιτικής μεγάλων αγορών για τις ΑΠΕ, η οποία αναδεικνύεται ως μεγαλύτερη απειλή για τον κλάδο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην Ισπανία, οι αλλαγές που αποφασίστηκαν από την έναρξη της ύφεσης έχουν στοιχίσει 23.700 θέσεις απασχόλησης στις ΑΠΕ, τα τελευταία 5-6 χρόνια. Στη Γερμανία, μόνο μεταξύ 2011 και 2013 χάθηκε το 50% των θέσεων εργασίας στην ηλιακή ενέργεια, με τους κατασκευαστές φωτοβολταϊκών να μετρούν τις μεγαλύτερες απώλειες.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΗ COSMOTE συμμετέχει στο ερευνητικό έργο VIMSEN για έξυπνα δίκτυα ενέργειας
Επόμενο άρθροΣτο ενεργειακό ισοζύγιο η Γεωθερμία

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here