Αρχική Ειδήσεις Κίνδυνος για τα αποδημητικά πουλιά η Κύπρος

Κίνδυνος για τα αποδημητικά πουλιά η Κύπρος

0
Διαφήμιση

Μέσα στη νύχτα εθελοντές χτενίζουν το νοτιο-ανατολικό τμήμα της Κύπρου αναζητώντας θέσεις λαθροκυνηγών: 2.000.000 αποδημητικά πουλιά σκοτώθηκαν τον περασμένο χρόνο στο νησί σύμφωνα με τους ακτιβιστές για την προστασία της φύσης που καταγγέλλουν “οικολογική καταστροφή”.

Βασικό πέρασμα αποδημητικών πτηνών, “ή Κύπρος είναι μακράν η χειρότερη χώρα στην Ευρώπη ως προς τον αριθμό και την ποικιλία των ειδών των πουλιών που σκοτώνονται κάθε χρόνο” , σύμφωνα με τον Αντρέα Ρουτιλιάνο, μέλος της επιτροπής κατά της σφαγής των Πουλιών (Cabs) που βρίσκεται για πολλοστή φορά στην Κύπρο για να συμμετάσχει σε εκστρατεία προστασίας των πουλιών, ορισμένα αποδημητικά από τα οποία, ανάμεσά τους κοκκινολαίμηδες, τσίχλες – αποτελούν περιζήτητη “λιχουδιά” στην Κύπρο, τα αμπελοπούλια.

Τα αμπελοπούλια σερβίρονται “με διακριτικότητα” σε ορισμένα εστιατόρια και κοστίζουν 40 έως 80 ευρώ ανά δωδεκάδα ! Κάθε νύκτα οι ακτιβιστές της Cabs προσπαθούν να εντοπίσουν τους τόπους όπου στήνουν καρτέρι οι λαθροκυνηγοί, για να τούς αναφέρουν στην συνέχεια στην αστυνομία και να συλλάβει τους δράστες.

Κάθε φορά η ίδια πρακτική. Εφοδιασμένοι με ένα τάμπλετ, όπου είναι σημειωμένοι οι τόποι λαθροθηρίας που εντοπίσθηκαν την περασμένη χρονιά, σταματούν, κλείνουν τα φώτα και τη μηχανή του αυτοκινήτου και στήνουν αυτί. Για να προσελκύσουν στις παγίδες τους τα πουλιά, οι λαθροκυνηγοί στήνουν μεγάφωνα που μεταδίδουν το τραγούδι του κοκκινολαίμη, του “αηδονιού του χειμώνα”.

Η λαθροθηρία, μία παράδοση που επέτρεπε παλιότερα στους κατοίκους να εξασφαλίζουν τροφή για τις οικογένειές τους, παίρνει το φθινόπωρο τεράστιες διαστάσεις στην Κύπρο, όπου ο αριθμός των λαθροκυνηγών κυμαίνεται από 3.000 έως 4.000. Η κατάσταση είναι πολύ ανησυχητική και επιδεινώνεται, λέει ο Μάρτιν Χέλικαρ της οργάνωσης BirdLife Cyprus.

Σφαγή σε μεγάλη κλίμακα

Η λαθροθηρία έφθασε στη δεκαετία του 1990 στο απόγειό της. Όμως στις αρχές της δεκαετίας του 2000, οι κυπριακές αρχές, εν όψει της ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ασχολήθηκαν με την καταπολέμηση της λαθροθηρίας επιτυγχάνοντας μείωση κατά 80% των σκοτωμένων πουλιών, σύμφωνα με τον Μάρτιν Χέλικαρ. Ωστόος, μετά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, η πρακτική επέστρεψε σε μεγαλύτερη ακόμη κλίμακα.

Η εικόνα που έχουν οι Κύπριοι για την λαθροθηρία, “του παππού που πιάνει μερικά πουλιά” είναι μύθος, λέει ο Μάρτιν Χέλικαρ, που κάνει λόγο για “σφαγή σε μεγάλη κλίμακα” πουλιών από 150 είδη, ορισμένα από τα οποία κινδυνεύουν από εξαφάνιση.

“Τα ποσά που διακυβεύονται είναι μεγάλα”, λέει ο Μάρτιν Χέλικαρ. Η υπηρεσία που είναι επιφορτισμένη με την καταπολέμηση της λαθροθηρίας εκτιμά ότι η αγορά της παράνομης αυτής δραστηριότητας ανέρχεται σε 15 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Λαθροθήρας που δεν κατονομάζεται δήλωσε ότι κερδίζει χιλιάδες ευρώ και δικαιολογείται λέγοντας: “όλοι το κάνουν”.

Σύμφωνα με τον Μάρτιν Χέλικαρ, ” πρόσωπα του οργανωμένου εγκλήματος, τύπου μαφίας, οι επιχειρηματικές δραστηριότητες των οποίων περιλαμβάνουν τα τυχερά παιγνίδια και την πορνεία”, είναι πλέον παρόντα και στην προσοδοφόρα δραστηριότητα της λαθροθηρίας.

“Κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου ορισμένες περιοχές ελέγχονται πλήρως τη νύκτα από τους επαγγελματίες λαθροθήρες. Κάνουν περιπολίες, διώχνουν ανθρώπους από την περιοχή, φορούν κουκούλες και είναι οπλισμένοι με αυτόματα όπλα”, σύμφωνα με τον Αντρέα Ρουτιλιάνο.

“Σφαγή σε βιομηχανική κλίμακα” και έλλειψη βούλησης

Σύμφωνα με τους οικολόγους, το φαινόμενο έχει ιδιαίτερα ανησυχητικές διαστάσεις στις βρετανικές βάσεις, όπου ο τοπικός πληθυσμός επωφελείται από τις τεράστιες ακατοίκητες περιοχές. Σε τέτοιο βαθμό, που ο πρίγκιπας Κάρολος έστειλε επιστολές στον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη και τον διοικητή των βρετανικών δυνάμεων καταγγέλλοντας “σφαγή σε βιομηχανική κλίμακα”.

Ο Νίκος Αναστασιάδης του απάντησε ότι ζήτησε από τον αρχηγό της αστυνομίας την οργάνωση στοχευμένης εκσταρατείας, σε συντονισμό με τις βρετανικές δυνάμεις. Αν και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις κάνουν λόγο για έλλειψη προσωπικού των υπηρεσιών, οι αρχές δηλώνουν ότι έχουν κινητοποιηθεί.

“Προσάγουμε ενώπιον της δικαιοσύνης περισσότερες από 200 υποθέσεις κάθε χρόνο”, λέει ο επικεφαλής της υπηρεσίας που είναι αρμόδια για την καταπολέμηση της λαθροθηρίας Παντελής Χατζηγέρου.

“Υπάρχει σημαντική μείωση της λαθροθηρίας στην κυπριακή Δημοκρατία”, διαβεβαιώνει, αναφέροντας παράλληλα “αύξηση στις βρετανικές βάσεις”. Ωστόσο επιμένει στο θέμα της ενημέρωσης, αφού τα αμπελοπούλια αποτελούν “παράδοση” για τους Κύπριους.

Αναφερόμενος επίσης στις εκστρατείες καταπολέμησης που έχουν οργανωθεί, ο διοικητής Τζέιμς Γκάι, της βάσης της Δεκέλειας λέει ότι μία από τις αιχμές του προβλήματος είναι πολιτική, καθώς “πρόσωπα που βρίσκονται στην εξουσία υποστηρίζουν και τα ίδια, αν και όχι ανοικτά, αυτήν την πρακτική”.

Υπάρχει έλλειψη βούλησης που αφορά και την δικαιοσύνη. Η οργάνωση BirdLife Cyprus επιβεβαιώνει ότι “ο νόμος είναι καλός” και προβλέπει την επιβολή προστίμου ύψους 17.000 ευρώ και τριετή φυλάκιση. Όμως εφαρμόζεται ανεπαρκώς, καθώς τα πρόστιμα που επιβάλλονται “είναι της τάξης των λίγων εκατοντάδων ευρώ” και δεν έχουν αποτρεπτικό αποτέλεσμα, τόσο στους λαθροθήρες όσο και στους εστιάτορες του νησιού.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Διαφήμιση