Αρχική Καταστροφές Πλημμύρες: 45 νεκροί στη Σερβία – Στην Κροατία τώρα η «μάχη»

Πλημμύρες: 45 νεκροί στη Σερβία – Στην Κροατία τώρα η «μάχη»

0
Διαφήμιση

Συνολικά 45 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις φονικές πλημμύρες στη Σερβία και τη Βοσνία, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται στον ποταμό Σάβα καθώς η στάθμη του αναμένεται να αυξηθεί εντός της ημέρας. Στη χώρα επικρατεί ηλιοφάνεια, ωστόσο, η Κροατία αποτελεί τον επόμενο «στόχο» των ακραίων πλημμυρών.

Το τελευταίο θύμα ανακαλύφθηκε στο Σάβατς της βόρειας Βοσνίας, όπου υπάρχουν ακόμη δύο αγνοούμενοι. Η κωμόπολη, το σύνολο των 26.000 κατοίκων της οποίας απομακρύνθηκε με φουσκωτές βάρκες και ελικόπτερα, είναι ακόμη βυθισμένη, όπως και δεκάδες άλλες κωμοπόλεις της βορειο-ανατολικής Βοσνίας.

Τα νερά του Σάβα, που έσπασαν τα φράγματα σε πολλές τοποθεσίες της περιοχής της Μπιγελίνα, έχουν πλημμυρίσει πολλά χωριά της περιοχής. Εξι χιλιάδες κάτοικοι έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους . Σύμφωνα με μαρτυρίες, το νερό στα χωριά αυτά φτάνει σε ύψος τα τρία μέτρα. Η πόλη της Μπιγελίνα απηύθυνε έκκληση προς τους εθελοντές για την κατασκευή φραγμάτων από σάκκους άμμου.

Νοτιότερα, το νερό έχει αρχίσει να υποχωρεί στο Μαγκλάι και το Ντομπόι που ήταν τελείως πλημμυρισμένα και όπου η στάθμη του νερού έφτανε στον δεύτερο όροφο των κτιρίων.

Στη Σερβία, τη χθεσινή νύκτα και το πρωί, τα φράγματα που κατασκευάσθηκαν με τη βοήθεια χιλιάδων εθελοντών κατά μήκος του ποταμού Σάβα, κυρίως στο Σάβατς, την Σρέμσκα, τη Μιτροβίτσα και γύρω από τον θερμοηλεκτρικό σταθμό Νίκολα Τέσλα κράτησαν, σύμφωνα με τη σερβική τηλεόραση.

Ο θερμοηλεκτρικός σταθμός βρίσκεται κοντά στο Ομπρένοβατς, μία από τις περισσότερο πληγείσες από τις πλημμύρες σερβικές πόλεις, και παράγει το 50% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.

Ο υπουργός Ενέργειας της Σερβίας Αλεξάνταρ Αντιτς χαρακτήρισε “κρίσιμης σημασίας” την προστασία του σταθμού για την σταθερότητα του ενεργειακού συστήματος της χώρας.

Περισσότεροι από 25.000 πλημμυροπαθείς έχουν απομακρυνθεί μέχρι στιγμής από τα σπίτια τους στη Σερβία. Οι περισσότεροι έχουν στεγαστεί σε κέντρα υποδοχής, κυρίως στο Βελιγράδι και η φροντίδα τους έχει ανατεθεί στον Σερβικό Ερυθρό Σταυρό και σε ψυχολόγους.

Στο μεταξύ, η διεθνής βοήθεια συνεχίζει να φθάνει στη Σερβία και τη Βοσνία. Αεροπλάνο των Ηνωμένων εθνών προσγειώθηκε σήμερα στο Βελιγράδι, ενώ ομάδα γάλλων διασωστών έφθασε τη νύκτα.

Κροατία

Στο μεταξύ, μετά τη Σερβία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, μάχη με τις πλημμύρες δίνει και η Κροατία. Οι καταστροφικές πλημμύρες και η υπερχείλιση ποταμών έχουν αφήσει πίσω τους έρημο τοπίο, αναγκάζοντας χιλιάδες πολίτες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Στις πλημμύρες που έπληξαν το Σαββατοκύριακο κυρίως τις επαρχίες Σλαβονία, Βούκοβαρ- Σριεμ και άλλες περιοχές της χώρας, έχασε τη ζωή του ένας άνδρας και αγνοούνται δύο άτομα.

Περισσότεροι από 2000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους σε περιοχές που επλήγησαν από τις πλημμύρες, όπως τους δήμους Γκούνια, Ράγιεβο Σέλο και Ρατσίνοβατς, με τη βοήθεια μελών των ενόπλων δυνάμεων, της αστυνομίας, της κροατικής υπηρεσίας ορεινής διάσωσης και του Ερυθρού Σταυρού.

Ο δήμαρχος της πόλης Γκούνια, Χρβόγιε Λούτσιτς δήλωσε ότι η κατάσταση είναι καταστροφική και ότι δεν υπάρχει ούτε ένα σπίτι που να μην έχει καλυφθεί από νερό έως το ύψος των παραθύρων, τα περισσότερα έχουν καλυφθεί από νερό έως τις στέγες και άλλα δεν φαίνονται.

Στην επαρχία Ποσάβινα όσοι κάτοικοι πρόλαβαν, έφυγαν από λεωφορεία και κάποιοι άλλοι με βάρκες. Το μεγαλύτερο μέρος της πόλης Σλαβόνσκι Μπροντ εκκενώνεται προληπτικά και μέχρι τώρα απομακρύνθηκαν 715 κάτοικοι, οι οποίοι μεταφέρθηκαν σε σπίτια συγγενών, σε σχολεία και σε οίκους ευγηρίας.

Το υπουργείο Κοινωνικής Πολιτικής και Νεολαίας ανακοίνωσε ότι οι κάτοικοι των περιοχών που πλήττονται από τις πλημμύρες στη Σλαβονία, έχουν ανάγκη από πόσιμο νερό και είδη πρώτης ανάγκης και ότι ανθρωπιστική βοήθεια συγκεντρώνεται στην έδρα του υπουργείου, στο Ζάγκρεμπ.

Διαφήμιση