Αρχική Ειδήσεις Η κατάθλιψη βλάπτει περισσότερο από το κάπνισμα

Η κατάθλιψη βλάπτει περισσότερο από το κάπνισμα

0
Διαφήμιση

Ψυχικές παθήσεις, όπως η σχιζοφρένεια, η διπολική διαταραχή και η κατάθλιψη, κόβουν δέκα έως είκοσι χρόνια ζωής, περισσότερα από ότι το συχνό κάπνισμα, σύμφωνα με μια νέα βρετανική ψυχιατρική έρευνα. Οι επιστήμονες καλούν τις κυβερνήσεις να δώσουν προτεραιότητα στην αντιμετώπιση των ψυχικά ασθενών, προκειμένου να αυξήσουν το προσδόκιμο ζωής τους.

Οι ερευνητές του Τμήματος Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, με επικεφαλής το δρα Σίνα Φέιζελ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “World Psychiatry” (Παγκόσμια Ψυχιατρική), αξιολόγησαν (μετα-ανάλυση) 20 δημοσιευμένες κλινικές μελέτες που αφορούν πάνω από 1,7 εκατ. άτομα και οι οποίες συσχετίζουν τον κίνδυνο θνησιμότητας με διάφορους παράγοντες, όπως τα ψυχικά προβλήματα, η κατάχρηση αλκοόλ, η χρήση ναρκωτικών, η άνοια, ο αυτισμός, οι μαθησιακές δυσκολίες και οι διαταραχές της παιδικής συμπεριφοράς.

Η νέα μελέτη δείχνει ότι η μέση μείωση στο προσδόκιμο ζωής για τους ανθρώπους με διπολική διαταραχή (πρώην μανιοκατάθλιψη) είναι εννέα έως είκοσι χρόνια, για τη σχιζοφρένεια δέκα έως είκοσι χρόνια, για την σοβαρή κατάθλιψη επτά έως ένδεκα χρόνια και για την κατάχρηση ουσιών εννέα έως 24 χρόνια. Συγκριτικά, οι τακτικοί καπνιστές (πάνω από 20 τσιγάρα τη μέρα) εκτιμάται ότι «χάνουν» οκτώ έως δέκα χρόνια ζωής κατά μέσο όρο.

Εκτιμάται ότι περίπου ένας στους τέσσερις ανθρώπους θα εμφανίσει κάποια ψυχική διαταραχή μέσα στο χρόνο, ενώ αρκετοί από τους πρόωρους θανάτους οφείλονται σε αυτοκτονία. Οι επιστήμονες τονίζουν ότι ενώ οι κίνδυνοι του καπνίσματος έχουν παγκοσμίως τραβήξει την προσοχή των αρμοδίων Αρχών και του κοινού, δεν έχει συμβεί το ίδιο με τις ψυχικές παθήσεις, παρόλο που το «τίμημά» τους είναι ακόμη μεγαλύτερο.

Όπως είπε ο Φέιζελ, μια αιτία γι’ αυτό είναι ότι εξακολουθεί να υπάρχει μια τάση που διαχωρίζει τις οργανικές (σωματικές) παθήσεις από τις ψυχικές, ενώ οι τελευταίες συχνά φέρουν ένα κοινωνικό «στίγμα». Η συνέπεια είναι ότι οι ψυχικώς πάσχοντες δεν τυγχάνουν της κατάλληλης θεραπείας, επειδή δεν καταφεύγουν πάντα και έγκαιρα στον ψυχίατρο ή σε άλλο σχετικό γιατρό. «Όλα αυτά μπορούν να αλλάξουν. Υπάρχουν αποτελεσματικές φαρμακευτικές και ψυχολογικές θεραπείες για τα προβλήματα ψυχικής υγείας», τόνισε ο βρετανός ψυχίατρος.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι όπως το κάπνισμα αναγνωρίστηκε πως συνιστά ένα τεράστιο πρόβλημα δημόσιας υγείας διεθνώς, κάτι ανάλογο πρέπει πια να συμβεί και με τις ψυχικές παθήσεις.

Διαφήμιση