Αρχική Ειδήσεις Μνημονιακή δέσμευση ο καθορισμός παράκτιων ζωνών αλλά με περιβαλλοντικές διασφαλίσεις

Μνημονιακή δέσμευση ο καθορισμός παράκτιων ζωνών αλλά με περιβαλλοντικές διασφαλίσεις

0
Διαφήμιση

Η άμεση νομοθεσία για τον καθορισμό των παράκτιων ζωνών υπάρχει ως δέσμευση στο μνημόνιο αλλά «είναι σαφές ότι, βάσει κανόνων, δεν υπάρχει περίπτωση η ΕΕ να ζητήσει να παρακαμφθούν οι απαραίτητες περιβαλλοντικές διασφαλίσεις» διευκρινίζει ο Π. Καρβούνης, σχετικά με την απάντηση του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Σιμ Κάλας, που ξεκαθάρισε ότι ο νόμος για τον αιγιαλό αποτελεί μνημονιακή δέσμευση.

Ειδικότερα, σε συνέχεια δημοσιευμάτων σχετικά με την απάντηση του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Σιμ Κάλας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή κ. Νίκου Χουντή για θέματα χωροταξίας, πολεοδομίας και περιβάλλοντος και ειδικότερα όσον αφορά στις παράκτιες ζώνες, ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα, κ. Πάνος Καρβούνης, διευκρίνισε:

«Στο Μνημόνιο Συμφωνίας που υπογράφηκε στις 15 Απριλίου 2014, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να θεσπίσει άμεσα νομοθεσία για τον καθορισμό των παράκτιων ζωνών. Είναι σαφές ότι, βάσει κανόνων, δεν υπάρχει περίπτωση η ΕΕ να ζητήσει να παρακαμφθούν οι απαραίτητες περιβαλλοντικές διασφαλίσεις προκειμένου να διευκολυνθούν οι πωλήσεις παράκτιων περιοχών.»

» Παράλληλα, με βάση τους ελληνικούς κανόνες για τη χορήγηση περιβαλλοντικών αδειών, οι περιβαλλοντικές μελέτες αποτελούν ουσιαστικό στοιχείο κάθε μορφής παραχώρησης, έργου ή χρήσης παράκτιας περιοχής».

«Κάθε μέτρο που αποσκοπεί στη βελτίωση της χρήσης της γης για οικονομική ανάπτυξη στο πλαίσιο του Μνημονίου Συμφωνίας, πρέπει να συμφωνεί πλήρως με την ευρωπαϊκή και την ελληνική νομοθεσία για την προστασία του περιβάλλοντος» καταλήγει ο κ. Καρβούνης.

Διαφήμιση