Αρχική Καταστροφές «Ρήγμα» στην έκθεση κλιματικών αλλαγών του ΟΗΕ με αποχώρηση επιστήμονα

«Ρήγμα» στην έκθεση κλιματικών αλλαγών του ΟΗΕ με αποχώρηση επιστήμονα

0
Διαφήμιση

Αίσθηση έχει προκαλέσει στην επιστημονική κοινότητα αλλά και σε όσους δραστηριοποιούνται στο χώρο των περιβαλλοντικών προβλέψεων, η ενέργεια ενός εκ των συντακτών της έκθεση της Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, να ζητήσει την αφαίρεση του ονόματός του, αντιδρώντας για τα ύφος των προειδοποιήσεων.

Πρόκειται για την έκθεση της IPCC που δόθηκε στη δημοσιότητα με ανησυχητικές προβλέψεις της για τις επιπτώσεις της ανόδου της θερμοκρασίας στον πλανήτη. Μιλώντας σε διάφορα μέσα ενημέρωσης, ο Ρίτσαρντ Τολ, καθηγητής οικονομικών της κλιματικής αλλαγής στο πανεπιστήμιο του Σάσεξ, εξήγησε ότι η ένστασή του δεν έγκειται στα βασικά συμπεράσματα που συνοψίζονται στην έκθεση, αλλά στο γεγονός ότι δεν δίνεται έμφαση στις θετικές πτυχές της κλιματικής αλλαγής και στο ότι δημιουργείται η εντύπωση πως οι αρνητικές επιπτώσεις συνιστούν «υπαρξιακή απειλή για την ανθρωπότητα», όπως έγραψε ο ίδιος στους Financial Times.

Υπενθυμίζεται ότι στην έκθεση, η οποία λειτουργεί ως σημείο αναφοράς στις διεθνείς διαπραγματεύσεις για την κλιματική αλλαγή, οι επιστήμονες εκφράζουν ανησυχία ότι η άνοδος των θερμοκρασιών θα υπονομεύσει την οικονομική ανάπτυξη και θα αυξήσει τα επίπεδα φτώχειας.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Τολ, η IPCC σκόπιμα επέλεξε να υποβαθμίσει τα οφέλη μιας μικρής ανόδου της θερμοκρασίας, για παράδειγμα ότι οι ηπιότεροι χειμώνες θα προκαλούσαν λιγότερους θανάτους ηλικιωμένων ή ότι θα ευνοούσαν τις καλλιέργειες σε κάποιες περιοχές.

Συνάδελφοί του, οι οποίοι επίσης συνέβαλαν στην έκθεση, δεν άργησαν να περάσουν στην αντεπίθεση. Σύμφωνα με το βασικό συντάκτη της έκθεσης, τον καθηγητή περιβαλλοντικών σπουδών στο Στάνφορντ Κρις Φιλντ, τα κομμάτια που έφεραν την υπογραφή του Τολ περιείχαν «σημαντικά σφάλματα» που χρειάστηκε να διορθωθούν, ενώ ο ίδιος κινείται στα «όρια» των απόψεων της επιστημονικής κοινότητας.

Διαφήμιση