Αρχική Ειδήσεις Ο γερμανός ηθοποιός Σεμπάστιαν Κοχ μιλάει για την Ελλάδα

Ο γερμανός ηθοποιός Σεμπάστιαν Κοχ μιλάει για την Ελλάδα

0
Διαφήμιση

Με αφορμή τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα «Η άλλη όψη της Ελλάδας», που θα παρουσιασθεί στις 10 Μαίου στο Βερολίνο από τον  Φίλιππο Πλιάτσικα μαζί με τον Μπάμπη Στόκα, τους Όναρ και τη Γεωργία Νταγάκη, ο βραβευμενος με Οσκαρ Γερμανός ηθοποιός Σεμπάστιαν Κοχ δηλώνει στη  Deutsche Welle ότι στην εφηβική του ηλικία κάθε καλοκαίρι έκανε διακοπές στα ελληνικά νησιά.

Στη συνέχεια το ενδιαφέρον του ατόνησε για να φουντώσει ξανά με τα γυρίσματα της ταινίας του Σμαραγδή  “Ο Θεός αγαπάει το Χαβιάρι” (στο ρόλο του εθνικού ευεργέτη Ιωάννη Βαρβάκη).  Όσα συνέδεε με τους έλληνες από πολύ νεαρή ηλικία τα έζησε ξανά και προπαντός τη φιλοξενία και τον ρομαντισμό. Συνέπεια αυτής της «εκ νέου ανακάλυψης» είναι οι συχνές του επισκέψεις στην Ελλάδα.

Αναλυτικά το ρεπορτάζ της DW

Γαλανόλευκο θα είναι το βράδυ της 10ης Μαΐου στη γερμανική πρωτεύουσα. Ο Αλέξης Τσίπρας θα μιλήσει στο συνέδριο του κόμματος «Η Αριστερά», στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο. Η έδρα νεοελληνικής φιλολογίας διοργανώνει εκδήλωση αφιερωμένη στα 70 χρόνια από τον εκτοπισμό των εβραίων της Θεσσαλονίκης στο Άουσβιτς και στην αίθουσα «Huxleys» ο Φίλιππος Πλιάτσικας μαζί με τον Μπάμπη Στόκα, τους Όναρ και τη Γεωργία Νταγάκη θα παρουσιάσουν το πρόγραμμα «Η άλλη όψη της Ελλάδας».

Σε αυτή θα συμμετείχε και ο γνωστός γερμανός ηθοποιός Σεμπάστιαν Κοχ αν δεν είχε γυρίσματα στην Αυστρία για μια ταινία στην οποία υποδύεται τον Αλφρέντ Νομπέλ. Αντ΄ αυτού θα προβληθεί βιντεοσκοπημένο μήνυμά του. Η εκδήλωση δεν θα είναι απλώς μια συναυλία, θα πει ο Φίλιππος Πλιάτσικας στη Deutsche Welle, αλλά ένα ταξίδι στον ελληνικό πολιτισμό:

«Δεν είμαστε γαλακτικό χωριό, αλλά είμαστε κομμάτι ενός ευρύτερου παγκόσμιου πολιτισμού. Ίσως ένας από τους λίγους τρόπους που έχουμε για να το εκφράσουμε είναι να έρθουμε σε συνεργασία με ανθρώπους που σέβονται τη χώρα μας, τον πολιτισμό μας, και με ανθρώπους που εκτιμούμε και μας εκτιμούν – αλλιώς βέβαια δεν θα συμμετείχαν. Ένας τέτοιος άνθρωπος εδώ στη Γερμανία είναι ο Σεμπάστιαν Κοχ, ένας εξαιρετικός ηθοποιός, που μας τιμά με τη συμμετοχή του».

Η εκ νέου ανακάλυψη της Ελλάδας

Ο Κοχ έγινε ευρύτερα γνωστός στο διεθνή κοινό με την ταινία «Οι ζωές των άλλων» που βραβεύτηκε το 2006 με Όσκαρ. Η συμμετοχή του αυτή του άνοιξε διάπλατα τις πόρτες σε ευρωπαϊκές και αμερικανικές παραγωγές τόσο εμπορικές όσο και σινεφίλ. Πριν δύο χρόνια ο Κοχ ερμήνευσε τον εθνικό ευεργέτη Ιωάννη Βαρβάκη στην ταινία του Γιάννη Σμαραγδή «Ο Θεός αγαπάει το Χαβιάρι». «Από τότε αισθάνομαι πολύ συνδεδεμένος με αυτή τη χώρα και τους ανθρώπους της, που αυτό το διάστημα βρίσκονται αντιμέτωποι με μια δύσκολη κατάσταση. Στηρίζω όπου μπορώ και όπου είναι δυνατό».

Όπως εκμυστηρεύεται στη Deutsche Welle, στην εφηβική του ηλικία κάθε καλοκαίρι έκανε διακοπές στα ελληνικά νησιά. Στη συνέχεια το ενδιαφέρον του ατόνησε για να φουντώσει ξανά με τα γυρίσματα της ταινίας του Σμαραγδή. Όσα συνέδεε με τους Έλληνες από πολύ νεαρή ηλικία τα έζησε ξανά. Προπαντός δύο χαρακτηριστικά που του είναι οικεία: η φιλοξενία και ο ρομαντισμός. Συνέπεια αυτής της «εκ νέου ανακάλυψης» είναι οι συχνές του επισκέψεις στην Ελλάδα.

Την ένταση στις ελληνογερμανικές σχέσεις ο Σεμπάστιαν Κοχ την αποδίδει κυρίως στον «κίτρινο τύπο» αλλά και στη δυσκολία του απλού πολίτη να διακρίνει πίσω από το λαϊκισμό των μέσων ενημέρωσης τις πραγματικές διαστάσεις των προβλημάτων. Το ζητούμενο για τους δύο λαούς είναι να μαθαίνει ο ένας από τον άλλο: “Οι Γερμανοί από τη ελληνική χαλαρότητα στην καθημερινότητα και οι Έλληνες τη γερμανική ακρίβεια στα ραντεβού.”

Επίδαυρος – Η πραγματοποίηση ενός ονείρου

Παρότι παίζει θέατρο, ο Σεμπάστιαν Κοχ δεν έχει ερμηνεύσει ποτέ ρόλο σε αρχαίο δράμα. Μοναδική εξαίρεση ήταν ο ρόλος του Ορέστη στην “Ιφιγένεια εν Ταύροις” του Γιόχαν Βόλφγκανγκ φον Γκαίτε περί τις αρχές του ΄90 στο Θέατρο Σίλερ του Βερολίνου. Αυτή η περιορισμένη προσωπική εμπειρία στο Αρχαίο Θέατρο δεν σημαίνει ότι ο Σεμπάστιαν Κοχ αγνοεί τη σημασία του. Ενδεικτική είναι η αντίδραση του σε μια πρόταση που του έχει γίνει από την Ελλάδα:

«Με έχουν καλέσει από το Εθνικό Θέατρο να ανεβάσω και να παίξω ένα θεατρικό κομμάτι στην Επίδαυρο. Χάρηκα πάρα πολύ για αυτή την πρόταση που για μένα είναι μεγάλη τιμή. Προς το παρόν δεν έχω το χρόνο να ανταποκριθώ, αλλά θέλω πάρα πολύ να το κάνω εκεί, στην κοιτίδα του πολιτισμού και του θεάτρου. Άλλωστε, πρόκειται για έναν καταπληκτικό χώρο να κάνεις θέατρο. Θα ήθελα πολύ γίνει η παράσταση αυτή».

Ο πολυάσχολος ηθοποιός δεν γνωρίζει πότε τελικά θα καταφέρει να πραγματοποιήσει το “όνειρο” του. Ήδη όμως έχει καταλήξει στο βασικό θέμα γύρω από το οποίο θα εκτυλίσσεται το θεατρικό του έργο. Πρόκειται για ένα σπάνιο αγαθό για τους σύγχρονους ανθρώπους: ο χρόνος. Ο Σεμπάστιαν Κοχ έχει επίγνωση της πρόκλησης – να ανεβάσει έργο για το χρόνο, σε έναν χώρο όπως η Επίδαυρος που την χαρακτηρίζει η διαχρονικότητα.

Διαφήμιση