Αρχική Ελληνικά Προϊόντα Σε «βαριά βιομηχανία» μετατρέπονται τα…αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά

Σε «βαριά βιομηχανία» μετατρέπονται τα…αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά

0
Διαφήμιση

Μεγάλη αύξηση της εγχώριας αγοράς αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών στην επόμενη διετία, εκτίμησε ότι θα επέλθει η τακτική ερευνήτρια του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού (ΕΛΓΟ) «Δήμητρα», Ελένη Μαλούπα, αφού λέει, εντός του 2014 πρόκειται να λάβει «σάρκα και οστά» ο κανονισμός εμπορίας τους, αλλά και να υιοθετηθεί πρόταση για τον τεχνικό κανονισμό εγγραφής των ποικιλιών του κλάδου.

Τις δύο αυτές σημαντικές εξελίξεις για την συγκεκριμένη αγορά, πρόκειται να κινήσει με γοργούς ρυθμούς η τεχνική επιτροπή πολλαπλασιαστικού υλικού που αναμένεται να συσταθεί εντός του τρέχοντος μήνα, πιθανόν στις 18 Μαρτίου, όπως αποκάλυψε η ίδια.

Αν και μέχρι πριν από δύο χρόνια η συγκεκριμένη αγορά, που μετρούσε πάνω από δέκα χρόνια ύπαρξης, βρισκόταν ακόμα σε εμβρυακό στάδιο, σύμφωνα με την κ. Μαλούπα στην επόμενη διετία ο κλάδος δεν αποκλείεται να απασχολεί σημαντικά μεγάλο αριθμό παραγωγών, εκτινάσσοντας ταυτόχρονα και την καλλιεργούμενη έκταση, που σήμερα υπολογίζεται σε πάνω από 40.000 στρέμματα.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα φιλοξενεί το 50% της φυτικής βιοποικιλότητας στην ΕΕ, το 80% της Βαλκανικής χλωρίδας και υπάρχουν καταγεγραμμένα 6.500 είδη ελληνικής χλωρίδας, εκ των οποίων τα 2,944 είναι ενδημικά αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά. Από αυτά, ακόμα και σήμερα δεν αξιοποιούνται ούτε τα 30, τη στιγμή που σε παγκόσμιο επίπεδο η αγορά αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών υπερβαίνει τα 20 δισ. ευρώ.

Πρόσθεσε δε, ότι η μεγέθυνση της αγοράς «βοηθά» τους επιχειρηματίες, αφού τους προσφέρει όπως είπε ένα προϊόν που θα τους οδηγήσει σε αγορές εκτός των ελληνικών συνόρων, αποφέροντας για αυτούς σημαντικά κέρδη. Όπως υπογράμμισε ήδη μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, αφού αγοράζουν την πρώτη ύλη από τους παραγωγούς, την «μεταποιούν την τυποποιούν και την μοσχοπουλούν».

Παράλληλα τόνισε ότι στη διάρκεια των μαθημάτων κατάρτισης την τελευταία διετία, αρκετοί ήταν παραγωγοί που εξέφρασαν έντονα την επιθυμία να εισέλθουν σε πιο δυναμικές καλλιέργειες, αφενός μεν για να ενισχύσουν το εισόδημά τους, αφετέρου όμως για να προφυλάξουν το περιβάλλον και την υγεία τους που επιβαρύνονται σημαντικά τόσο από τη χρήση λιπασμάτων, όσο και άλλων φαρμάκων.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Διαφήμιση