Αρχική Ειδήσεις Συμμετοχή ελλήνων μαθητών σε μαθήματα του CERN στην Ελβετία

Συμμετοχή ελλήνων μαθητών σε μαθήματα του CERN στην Ελβετία

0
Διαφήμιση

Για μια ακόμη χρονιά Έλληνες μαθητές Λυκείου θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τα «Διεθνή Προχωρημένα Μαθήματα Φυσικής Σωματιδίων» (International Master Classes). Πρόκειται για ημερίδες όπου οι μαθητές παίρνουν μια γεύση της σύγχρονης επιστήμης δουλεύοντας πλάι- πλάι με επιστήμονες φυσικής σωματιδίων και αναλύουν γεγονότα από τον Μεγάλο Επιταχυντή του CERN στην Ελβετία.

Οι Έλληνες μαθητές πρέπει να φοιτούν στην Γ΄ή στη Β’ Λυκείου, Θετικής ή Τεχνολογικής Κατεύθυνσης, να έχουν απλές βασικές γνώσεις χειρισμού ηλεκτρονικού υπολογιστή και Αγγλικών (επιπέδου Lower). Οι καθηγητές θα πρέπει να είναι του κλάδου ΠΕ4 (Φυσικοί).

Για περισσότερες πληροφορίες, ο ελληνικός ιστότοπος για τα International Master Classes είναι www.physics.ntua.gr/MC_2014 (όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κάνουν και τη σχετική δήλωση συμμετοχής), ενώ ο διεθνής: www.physicsmasterclasses.org. Συντονιστής του ελληνικού τμήματος των International Masterclasses, είναι ο καθηγητής του ΕΜΠ Νίκος Τράκας.

Είναι η δέκατη χρονιά που τα «International Master Classes» θα λάβουν χώρα σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα σε όλο τον κόσμο από τις 12 Μαρτίου έως τις 12 Απριλίου. Στην Ελλάδα συμμετέχουν τα Πανεπιστήμια Αθηνών (60 μαθητές), Θεσσαλονίκης (100 μαθητές) και Κρήτης (70 μαθητές), το ΕΜΠ (120 μαθητές) και το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος (40 μαθητές). Το ΕΜΠ οργανώνει και αντίστοιχη ημερίδα για 40 καθηγητές μέσης εκπαίδευσης.

Οι μαθητές θα αναλύσουν δεδομένα ψάχνοντας για σωματίδια με πολύ μικρή διάρκεια ζωής, συμπεριλαμβανόμενου του σωματιδίου Χιγκς. Θα δουλεύουν, θα συνομιλούν και θα γευματίζουν μαζί με τους επιστήμονες που τους επιβλέπουν, ενώ θα ολοκληρώνουν τη μέρα τους συμμετέχοντας σε μια διεθνή τηλεδιάσκεψη με μαθητές από άλλες χώρες, όπως κάνουν και οι επιστήμονες στις συνεργασίες τους.

Διαφήμιση