Αρχική Ειδήσεις Η «ορμόνη της αγάπης» καταπολεμάει τη… νευρική ανορεξία

Η «ορμόνη της αγάπης» καταπολεμάει τη… νευρική ανορεξία

0
Διαφήμιση

Σύμφωνα με δύο νέες επιστημονικές έρευνες, μια βρετανική και μια νοτιοκορεατική, χάρη στην ωκυτοκίνη, τη λεγόμενη «ορμόνη της αγάπης» είναι δυνατό να επηρεαστούν θετικά οι ανορεξικοί άνθρωποι απέναντι στο φαγητό. Από νευρική ανορεξία πάσχουν περίπου 1 στα 150 νεανικής ηλικίας κορίτσια και, στη χειρότερη μορφή της, πέρα από την μεγάλη απώλεια βάρους, μπορεί να οδηγήσει στην αυτοκτονία.

Επίσης, η διαταραχή αυξάνει τις ψυχολογικές δυσκολίες των ασθενών, το άγχος, την υπερευαισθησία και τα αρνητικά συναισθήματά τους, με αποτέλεσμα συχνά να οδηγεί στην κοινωνική απομόνωση.

Η ωκυτοκίνη, που φυσιολογικά εκκρίνεται μετά τον τοκετό και κατά τον θηλασμό (για την ανάπτυξη του συναισθηματικού δεσμού μητέρας – παιδιού), καθώς και στη διάρκεια του σεξ και των ώριμων συναισθηματικών δεσμών μεταξύ των ανθρώπων, έχει αρχίσει να δοκιμάζεται ως συνθετικό προϊόν για τη θεραπεία διαφόρων ψυχικών διαταραχών, ενώ έχει ήδη αποδειχτεί ότι μειώνει την κοινωνική απομόνωση των ατόμων με αυτισμό.

Στη νέα μελέτη, 31 ανορεξικοί ασθενείς και 33 υγιείς (για λόγους σύγκρισης) πήραν είτε μια δόση της ορμόνης μέσω ρινικού σπρέι, είτε εικονικό φάρμακο (πλασέμπο). Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να δουν εικόνες φαγητών (με πολλές ή λίγες θερμίδες) και σωμάτων (παχουλών και αδύνατων). Όπως διαπιστώθηκε, οι ανορεξικοί που είχαν πάρει την ωκυτοκίνη, εμφάνισαν λιγότερο αρνητικές αντιδράσεις απέναντι στις τροφές με πολλές θερμίδες και στα παχουλά σώματα. Τα συμπεράσματα των ερευνών δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό ψυχονευροενδοκρινολογίας “Psychoneuroendocrinology” και “PLoS One”.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here