Αρχική Ειδήσεις Εντοπίστηκε από επιστήμονες το πραγματικό «γονίδιο του πάχους»

Εντοπίστηκε από επιστήμονες το πραγματικό «γονίδιο του πάχους»

0
Διαφήμιση

Ερευνητές από ΗΠΑ και άλλες χώρες ανακοίνωσαν ότι το νέο γονίδιο (το IRX3) που ανακάλυψαν εκφράζεται ιδιαίτερα στην περιοχή του εγκεφάλου που ρυθμίζει τη διατροφή και παίζει ρόλο κλειδί στο πάχος, ενώ θεωρείται πως μέχρι σήμερα λανθασμένα εστίαζαν την προσοχή τους σε ένα άλλο «γονίδιο του πάχους» (το FTO), που είχαν ανακαλύψει το 2007. Με άλλα λόγια, τόσα χρόνια οι επιστήμονες πιθανότατα έψαχναν σε λάθος μέρος για το γενετικό υπόβαθρο της παχυσαρκίας.

Το IRX3 αλληλεπιδρά με το FTO, όμως φαίνεται να είναι αυτό που έχει το «πάνω χέρι», ενώ ο ρόλος του FTO στην παχυσαρκία είναι απλώς περιφερειακός. Οι μεταλλάξεις στο γονίδιο FTO είχαν βρεθεί ότι αυξάνουν τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 και παχυσαρκίας στους ανθρώπους και στα πειραματόζωα. Αναπόφευκτα, το εν λόγω γονίδιο είχε θεωρηθεί κατ’ εξοχήν «ένοχο» για τα παραπανίσια κιλά.

Όμως η νεότερη μελέτη, που εξέτασε πιο προσεκτικά τη «γενετική γειτονιά» του FTO, εντόπισε λίγο πιο κάτω, στο ίδιο χρωμόσωμα, το γονίδιο IRX3, που φαίνεται να παίζει πολύ πιο σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του ενεργειακού μεταβολισμού και στη διατροφική συμπεριφορά.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια που δεν διαθέτουν καθόλου στο DNA τους το νέο γονίδιο IRX3, ζυγίζουν περίπου 30% λιγότερο (σε σχέση με εκείνα στα οποία το IRX3 είναι πλήρως λειτουργικό), δεν παίρνουν βάρος όταν διατρέφονται με πολλά λιπαρά (ενώ τα ζώα με το IRX3 αποκτούν σχεδόν διπλάσιο βάρος), δεν εμφανίζουν μεταβολικές διαταραχές όπως ο διαβήτης (επειδή ρυθμίζουν καλύτερα τη γλυκόζη στο αίμα τους) και, επιπλέον, διαθέτουν στον οργανισμό τους περισσότερο από το «καλό» καφέ λίπος.

Τα ίδια θετικά αποτελέσματα επιτεύχθηκαν και όταν οι επιστήμονες «μπλόκαραν» σκοπίμως τη λειτουργία του εν λόγω γονιδίου στον εγκέφαλο των ποντικιών, που το διέθεταν στο γενετικό υλικό τους. Η δημοσίευση έγινε στο περιοδικό “Nature”,

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΗ θεωρία του Μπιγκ Μπανγκ διατυπωμένη στον σκοτεινό Μεσαίωνα
Επόμενο άρθροΗ «ορμόνη της αγάπης» καταπολεμάει τη… νευρική ανορεξία

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ