Αρχική Ειδήσεις Νέα μειωμένα όρια στην ημερήσια κατανάλωση Ζάχαρης θέτει ο ΠΟΥ

Νέα μειωμένα όρια στην ημερήσια κατανάλωση Ζάχαρης θέτει ο ΠΟΥ

0
Διαφήμιση

Τον υποδιπλασιασμό της καθημερινής πρόσληψης ζάχαρης, καλώντας αυτή να είναι κάτω από το 10%, ενώ ο στόχος είναι να αποτελεί τελικά το 5% της συνολικής πρόσληψης θερμίδων, προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Οι οδηγίες του ΠΟΥ βασίζονται στην επανεξέταση επιστημονικών στοιχείων που αφορούν τις επιπτώσεις της ζάχαρης στην ανθρώπινη υγεία, περιλαμβανομένης της φθοράς των δοντιών και της παχυσαρκίας.

Ειδικά η μελέτη για την παχυσαρκία, η οποία δημοσιεύτηκε πέρυσι στην ιατρική επιθεώρηση British Medical Journal, διαπιστώνει ότι ενώ η ζάχαρη από μόνη της δεν προκαλεί παχυσαρκία, εκείνοι που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητές της -ειδικά σε ποτά και ροφήματα που την περιέχουν- έχουν την τάση να προσθέτουν βάρος καθώς τα ζαχαρώδη τρόφιμα δεν τους δίνουν την αίσθηση της πληρότητας.

Μία έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Βρετανία για τη σχέση ανάμεσα στην πρόσληψη ζάχαρης και στην φθορά των δοντιών διαπίστωσε ότι τα κρούσματα φθοράς των δοντιών ήταν λιγότερα όταν η καθημερινή πρόσληψη ζάχαρης κυμαινόταν κάτω από το 10% της συνολικής πρόσληψης θερμίδων.

Η σύσταση του ΠΟΥ να αποτελεί η καθημερινή πρόσληψη ζάχαρης το 10% της συνολικής πρόσληψης θερμίδων εγκρίθηκε το 2002. Αυτή, σύμφωνα με τον Οργανισμό, αντιστοιχεί σε περίπου 50 γραμμάρια ζάχαρης ημερησίως για έναν ενήλικα με φυσιολογικό βάρος. Ωστόσο, οι ειδικοί θεωρούν σήμερα ότι το 10% είναι πολύ υψηλό ποσοστό καθώς τα κρούσματα παχυσαρκίας αυξάνονται σε όλο τον κόσμο.

Οι νέες οδηγίες του ΠΟΥ έχουν δημοσιευτεί στο διαδίκτυο και ο Οργανισμός προσκαλεί το κοινό να τις σχολιάσει μέσω της ιστοσελίδας του μέχρι το τέλος Μαρτίου. Ο ΠΟΥ προειδοποίησε ότι πολλά από τα σάκχαρα που καταναλώνουμε στις μέρες μας είναι κρυμμένα σε κατεργασμένα τρόφιμα, σημειώνοντας ότι ένα κουτάλι κέτσαπ περιέχει περίπου ένα κουταλάκι ζάχαρης.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΑπλοποίηση των αδειοδοτήσεων για έργα αξιοποίησης υδάτων
Επόμενο άρθροΑνακαλύφθηκε άγνωστος δεινόσαυρος με…θηριώδες διαστάσεις

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ