Αρχική Ειδήσεις Ανακαλύφθηκε άγνωστος δεινόσαυρος με…θηριώδες διαστάσεις

Ανακαλύφθηκε άγνωστος δεινόσαυρος με…θηριώδες διαστάσεις

0
Διαφήμιση

Ένα άγνωστο μέχρι σήμερα είδος δεινοσαύρου, τα απολιθώματα του οποίου βρέθηκαν στην Πορτογαλία, είναι πιθανότατα το μεγαλύτερο που έζησε ποτέ στην Ευρώπη. Ο Torvosaurus gurneyi, έχει μήκος 10 μέτρων και τεράστια, πολύ κοφτερά δόντια.  Αρχικά οι επιστήμονες πίστεψαν πως επρόκειτο για το ήδη γνωστό είδος Torvosaurus tanneri της Βορείου Αμερικής, όμως οι συγκρίσεις της άνω γνάθου, των δοντιών, της κνήμης και της ουράς έδειξαν πως επρόκειτο για ξεχωριστό είδος, το οποίο ζύγιζε 4-5 τόνους. Μόνο το κρανίο του είχε μήκος σχεδόν 3 μέτρα – λίγο μικρότερο από αυτό του Τυραννόσαυρου – ενώ το μήκος κάθε δοντιού έφθανε τα 10 εκατοστά!

Οι επιστήμονες πιστεύουν πως ο Torvosaurus gurneyi ήταν ο μεγαλύτερος χερσαίος θηρευτής της Ευρώπης καθώς και ο μεγαλύτερος σαρκοφάγος δεινόσαυρος της Ιουράσιας περιόδου, στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας πριν από 150 εκατομμύρια χρόνια.

Όπως και ο έτερος Τορβόσαυρος, δεν αποκλείεται να ήταν καλυμμένος με πρωτο-φτερά, ενώ και οι δύο φαίνεται πως ανήκαν στην ομάδα δίποδων δεινοσαύρων, από τους οποίους προήλθαν τα πτηνά. Ο δεινόσαυρος έζησε σε μια εποχή, «κατά την οποία ο Ατλαντικός ήταν καλά σχηματισμένος και η Ευρώπη ήταν ένα αρχιπέλαγος».

«Σαφώς και επρόκειτο για ένα φοβερό θηρευτή. Όπου κι αν πήγαινε, ήταν ο κυρίαρχος, ο άρχοντας των πάντων», δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ο Οκτάβιο Ματέους από το Νέο Πανεπιστήμιο της Λισαβόνας, ένας εκ των συντακτών της έκθεσης που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση PLOS One.

Διαφήμιση