Αρχική Ειδήσεις Απλοποίηση των αδειοδοτήσεων για έργα αξιοποίησης υδάτων

Απλοποίηση των αδειοδοτήσεων για έργα αξιοποίησης υδάτων

0
Διαφήμιση

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε από το ΥΠΕΚΑ η Κοινή Υπουργική Απόφαση , βάσει της οποίας απλοποιείται και τυποποιείται η αδειοδότηση για τη χρήση και τα έργα αξιοποίησης υδάτων, σε συνδυασμό με την καταγραφή όλων των σημείων υδροληψίας που προβλέπεται με τη συγκρότηση του Εθνικού Μητρώου Σημείων Υδροληψίας (ΕΜΣΥ).

Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό από το ΥΠΕΚΑ, με το σχέδιο της ΚΥΑ απλοποιούνται και προτυποποιούνται οι διαδικασίες και τα έντυπα, τίθενται δεσμευτικές προθεσμίες στη διοίκηση και ξεκαθαρίζουν πλήρως οι αρμοδιότητες εποπτείας και ελέγχου ανάμεσα στις συναρμόδιες υπηρεσίες.

Οι άδειες χρήσης νερού ή/και εκτέλεσης έργων αξιοποίησης υδατικών πόρων εκδίδονται από τον γενικό γραμματέα της αποκεντρωμένης διοίκησης, έπειτα από εισήγηση της αρμόδιας διεύθυνσης υδάτων.

Στο πλαίσιο επίτευξης των περιβαλλοντικών στόχων, προβλέπεται, επίσης, η αξιολόγηση, πριν από την αδειοδότηση, της συμβατότητας κάθε χρήσης με το σχέδιο διαχείρισης υδάτων της περιοχής λεκάνης απορροής ποταμού, με τις τυχόν ισχύουσες κανονιστικές διατάξεις αλλά και με τη γενικότερη πολιτική διαχείρισης των υδάτων της περιοχής.

Επιπλέον, με το σχέδιο ΚΥΑ επανακαθορίζονται τα ποσά των διοικητικών προστίμων για τους παραβάτες της διαδικασίας, ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης. Τέλος, διευκρινίζεται ότι οι χρήσεις νερού για τις οποίες απαιτείται η έκδοση άδειας χρήσης είναι η ύδρευση, η αγροτική χρήση, η βιομηχανική χρήση, η ενεργειακή χρήση και η χρήση για αναψυχή.

Η διαβούλευση διενεργείται από σήμερα στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΚΑ στον ιστοχώρο της ανοιχτής διακυβέρνησης: http://www.opengov.gr/home/category/users/minenv

Διαφήμιση