Αρχική Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Π.Ε Μονάδα Ενέργειας από βιοαέριο θα κατασκευαστεί στη Μακεδονία

Μονάδα Ενέργειας από βιοαέριο θα κατασκευαστεί στη Μακεδονία

0
Διαφήμιση

Η πρώτη σύμβαση χρηματοδότησης έργου, που υπεγράφη για την περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «Jessica» αφορά ιδιωτικό έργο της εταιρείας ΒΙΟΑΕΡΙΟ ΠΕΛΛΑΣ ΑΕ και συγκεκριμένα την κατασκευή και λειτουργία μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας από βιοαέριο με τη χρήση βιομάζας, ισχύος 0,95 MWe. H μονάδα θα εδρεύει στην Κρύα Βρύση του δήμου Πέλλας.

Με βάση το ισχύον χρονοδιάγραμμα, η νέα μονάδα αναμένεται να λειτουργήσει στις αρχές του 2015 και εκτιμάται ότι θα πραγματοποιεί ετήσιο τζίρο ύψους 2,1 εκατ. ευρώ από την πώληση ρεύματος στη ΔΕΗ. Ο εσωτερικός συντελεστής απόδοσης της μονάδας ανέρχεται στο 19%, ενώ η επένδυση αναμένεται να αποσβεστεί σε τέσσερα χρόνια, σε ό,τι αφορά τα ίδια κεφάλαια και σε δέκα, σε ό,τι αφορά την αποπληρωμή του δανείου του Jessica.

Βασικός μέτοχος της εταιρείας είναι η «Βig Solar» του ομίλου Μπήτρος (με 60%), η οποία δραστηριοποιείται στον κλάδο της εμπορίας φωτοβολταϊκών συστημάτων, ενώ μερίδιο 40% κατέχει η Σφαγειοτεχνική (με 40%), η οποία διαχειρίζεται μονάδα σφαγής χοίρων στην Κρύα Βρύση.

Ο προϋπολογισμός του έργου της ΒΙΟΑΕΡΙΟ ΠΕΛΛΑΣ ΑΕ ανέρχεται σε περίπου 4,5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 2,4 εκατ. ευρώ θα διατεθούν από το Jessica, ενώ “τρέχει” εμπορικό δάνειο ύψους 600.000 ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς. Τα δάνεια του Jessica δίνονται με ειδικούς επιτοκιακούς όρους (επιτόκιο 5%, σταθερό για πέντε χρόνια) και αφορούν βιώσιμες επενδύσεις σε αστικές περιοχές.

Διαφήμιση