Αρχική Ειδήσεις Η κλιματική αλλαγή στέλνει την ελονοσία στα βουνά

Η κλιματική αλλαγή στέλνει την ελονοσία στα βουνά

0
Διαφήμιση

Καθώς η θερμοκρασία θα ανεβαίνει, λόγω της κλιματικής αλλαγής, η ελονοσία θα ανεβαίνει κι αυτή .εδαφικά, κατακτώντας περιοχές πιο βορινές και πιο ορεινές, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη δείχνει ότι, με το πέρασμα του χρόνου, τα υψίπεδα και τα βουνά που σήμερα είναι προστατευμένα από την ελονοσία, θα γίνουν ευάλωτα, καθώς το παράσιτο της λοιμώδους νόσου θα «σκαρφαλώνει» σε ολοένα μεγαλύτερα υψόμετρα. Η εξέλιξη αυτή πρέπει να συνδυαστεί με την παράλληλη τάση της ελονοσίας να κινείται σταδιακά από τον θερμότερο Νότο προς τον πιο κρύο Βορρά.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια οικολογίας και εξελικτικής βιολογίας Μερσέντες Πασκουάλ του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Ρόιτερ, μελέτησαν τις διαχρονικές εξάρσεις της ελονοσίας στα υψίπεδα της Αιθιοπίας και της Κολομβίας.

Απομονώνοντας άλλους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την εξάπλωση της ελονοσίας (προγράμματα καταπολέμησης κουνουπιών – φορέων, αντίσταση του πληθυσμού στα φάρμακα, διακυμάνσεις των βροχοπτώσεων κ.α.), βρήκαν ότι χωρίς αμφιβολία τα περιστατικά της νόσου εμφανίζονται σε πιο μεγάλα υψόμετρα, όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία του περιβάλλοντος.

Όταν, αντίθετα, το θερμόμετρο πέφτει για κάποια χρόνια, τότε υποχωρεί και η ελονοσία σε μικρότερα υψόμετρα.

«Η νέα έρευνά μας δείχνει ότι με την προϊούσα παγκόσμια υπερθέρμανση, η ελονοσία θα σκαρφαλώσει τα βουνά και θα εξαπλωθεί σε νέες περιοχές πιο μεγάλου υψόμετρου. Και επειδή σε αυτές τις πιο ορεινές περιοχές οι πληθυσμοί δεν έχουν την προστατευτική ανοσία, θα είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι σε σοβαρές λοιμώξεις και αυξημένη θνησιμότητα», δήλωσε ο ερευνητής Μένο Μπούμα της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το παράσιτο της ελονοσίας (Plasmodium), που μεταφέρεται από τα κουνούπια, έχει μολύνει πάνω από 210 εκατ. ανθρώπους κάθε χρόνο, με τους περισσότερους θανάτους να συμβαίνουν μεταξύ των παιδιών που ζουν στην Αφρική (αν και τα διαθέσιμα στοιχεία δεν θεωρούνται ιδιαίτερα ακριβή).

Όσο ο πλανήτης θερμαίνεται, τόσο ευνοείται ο πολλαπλασιασμός και η μετακίνηση των κουνουπιών – φορέων του παρασίτου της νόσου. Αντίθετα, όταν κάνει κρύο, τόσο τα κουνούπια, όσο και τα παράσιτα, δυσκολεύονται να πολλαπλασιασθούν και να επεκταθούν.

Διαφήμιση