Αρχική Ειδήσεις Κάποιοι απλά δεν ευχαριστιούνται τη μουσική

Κάποιοι απλά δεν ευχαριστιούνται τη μουσική

0
Διαφήμιση

Αν και αμελητέο υπάρχει ένα ποσοστό ανθρώπων που απλά δεν ευχαριστιούνται καθόλου να ακούνε μουσική, σύμφωνα με μια νέα ισπανική επιστημονική έρευνα. Η κατάσταση αυτή αποκαλείται «μουσική ανηδονία», δηλαδή είναι η σχεδόν πλήρης έλλειψη απόλαυσης και αδιαφορία για την ομορφιά της μουσικής.

Οι επιστήμονες γνώριζαν ως τώρα ότι μερικοί άνθρωποι εμφανίζουν μια γενικευμένη ανηδονία, αδυνατώντας να ευχαριστηθούν το οτιδήποτε. Όμως είναι η πρώτη φορά που μια έρευνα εντοπίζει μια τέτοια εξειδικευμένη μορφή ανηδονίας απέναντι ειδικά στην μουσική.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι από αυτήν «πάσχουν» το 1% έως 3% του πληθυσμού – ποσοστό όχι ευκαταφρόνητο.

Η μελέτη δείχνει ότι ο εγκέφαλος αυτών των ανθρώπων, αν και υγιής, δεν αντιδρά στα μουσικά ερεθίσματα με την ίδια ικανότητα απόλαυσης, όπως συμβαίνει με τους περισσότερους (άσχετα αν δεν αρέσει σε όλους το ίδιο είδος μουσικής).

Η «μουσική ανηδονία», στην οποία ο εγκέφαλος δουλεύει κανονικά, δεν πρέπει να συγχέεται με την «αμουσία», μια εκ γενετής ή επίκτητη κατάσταση, στην οποία ένας άνθρωπος δεν ευχαριστιέται την μουσική, επειδή δεν ο εγκέφαλός του δεν μπορεί να την αντιληφθεί σωστά (π.χ. λόγω τραύματος).

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Γιόζεπ Μάρκο-Παλάρες του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο κορυφαίο περιοδικό βιολογίας “Current Βiology”, σύμφωνα με το “Science”, πειραματίστηκαν με τρεις δεκαμελής ομάδες εθελοντών, που είχαν ταξινομηθεί ανάλογα με την ευχαρίστηση που εκ των προτέρων είχαν δηλώσει ότι παίρνουν από την μουσική.

Οι 30 εθελοντές πέρασαν κάποια τεστ ακρόασης μουσικής, στα οποία καταγράφονταν ορισμένοι δείκτες της συναισθηματικής αντίδρασής τους (ηλεκτρική αγωγιμότητα δέρματος, παλμοί καρδιάς κ.α.). Επίσης συμμετείχαν σε ένα τεστ που κατέγραφε πόση ντοπαμίνη παρήγαγαν τα νευρωνικά κυκλώματα του εγκεφάλου τους (μια ένδειξη για την ικανότητά τους να απολαμβάνουν κάτι).

Τα συμπεράσματα ήσαν ότι ορισμένοι, κατά τα άλλα απολύτως υγιείς και ευτυχείς άνθρωποι, δεν ευχαριστιούνται να ακούνε μουσική και δεν δείχνουν καθόλου τις συνηθισμένες αυτόματες αντιδράσεις στους ήχους της, παρ’ όλο που μπορούν μια χαρά να ακούσουν και να αντιληφθούν την μουσική. Οι ίδιοι αυτοί άνθρωποι όμως αντιδρούν κανονικά σε άλλα πράγματα, για παράδειγμα απολαμβάνουν να κερδίζουν χρήματα, να τρώνε ή να κάνουν σεξ, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχει κάτι λάθος στο σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου τους.

Οι ερευνητές παραδέχτηκαν ότι, προς το παρόν, δεν μπορούν να εξηγήσουν την αιτία της μουσικής ανηδονίας, κάτι που θα διερευνηθεί με περαιτέρω μελέτες.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here