Αρχική Ελληνικά Προϊόντα «Διαβατήριο» πιστοποίησης «ΚΡΗΤΗ» σε 161 κρητικά προιόντα

«Διαβατήριο» πιστοποίησης «ΚΡΗΤΗ» σε 161 κρητικά προιόντα

0
Διαφήμιση

Με «διαβατήριο» την ενιαία ονομασία (brandname)  «ΚΡΗΤΗ» θα ταξιδεύουν πλέον  τα κρητικά προιόντων στις αγορές της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού,  έργο που υλοποιείται με την συνεργασία της «Αγροδιατροφικής Σύμπραξης».

Το σήμα ποιότητητας (brandname) «ΚΡΗΤΗ» έχει απονεμηθεί ήδη σε 29 Κρητικές επιχειρήσεις που παράγουν 161 κωδικούς παραδοσιακών προιόντων.

Κατά την ίδια ημερίδα, υπογράφηκε παράλληλα από τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και τον Πρόεδρο του ΕΛΓΟ (Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός) «ΔΗΜΗΤΡΑ» Σέρκο Χαρουτουνιάν σύμβαση για την υλοποίηση του έργου «Δημιουργία Αμπελώνα Διατήρησης Ποικιλιών Αμπέλου».

«Η Κρήτη μπορεί να γίνει η περιφέρεια πρότυπο ανάπτυξης σε εθνικό επίπεδο» ανέφερε στον σύντομο χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, σημειώνοντας : «Με το ψηφισμένο από το Περιφερειακό Συμβούλιο,  Στρατηγικό Σχεδιασμό για τον Πρωτογενή τομέα της Περιφέρειας Κρήτης έχουμε το πρώτο ολοκληρωμένο εργαλείο που μπορεί να απαντήσει στην ανάγκη άμεσης εξωστρέφειας της Κρητικής οικονομίας προς τις διεθνείς αγορές, και στην άμεση διασύνδεση του Τουρισμού και του Πρωτογενή τομέα, με συγκεκριμένα ποσοτικά και ποιοτικά αποτελέσματα».

Η αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Θεανώ Βρέντζου Σκορδαλάκη υπό την επίβλεψη της οποίας ολοκληρώθηκε ο στρατηγικός σχεδιασμός για το σήμα ποιότητας «ΚΡΗΤΗ» δήλωσε: «Μετά από 3ετή σκληρή εθελοντική εργασία όλων των φορέων για την ανάπτυξη και υλοποίηση του στρατηγικού σχεδιασμού του πρωτογενή τομέα, σήμερα πιστοποιούμε 29 επιχειρήσεις με το σήμα ποιότητας και εντοπιότητας «brandname» «ΚΡΗΤΗ», δηλαδή την ενιαία ταυτότητα βάση της οποίας τα προιόντα μας θα υποστηρίζονται στις αγορές του εξωτερικού και του εσωτερικού».

Στην διάρκεια της σημερινή ημερίδας ο Περιφερειάρχης, οι αντιπεριφερειάρχες, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, εκπρόσωποι υπηρεσιών και φορέων, απένειμαν το σήμα ποιότητας «brandname» «ΚΡΗΤΗ» στους εκπροσώπους των 29 Κρητικών επιχειρήσεων που παράγουν 161 κωδικούς ποιοτικών Κρητικών παραδοσιακών προϊόντων.

Τι είναι το σήμα ποιότητας «ΚΡΗΤΗ»

Η Περιφέρεια  Κρήτης έχει εκπονήσει και ψηφίσει τον Στρατηγικό Σχεδιασμό για την ανάπτυξη του  Aγροδιατροφικού Τομέα, προκειμένου  να αποκτήσει τον  αναπτυξιακό ρόλο που πρέπει, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της αγοράς και τα νέα παραγωγικά και καταναλωτικά πρότυπα. Στα πλαίσια της εφαρμογής του Στρατηγικού Σχεδιασμού, η Περιφέρεια Κρήτης έχει αναλάβει και υλοποιεί συγκεκριμένες δράσεις ανάδειξης της ποιότητας και της ταυτότητας  των Κρητικών προϊόντων, υπηρεσιών και της Κρητικής διατροφής όπως:

– η ίδρυση της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης,

-η πρωτοβουλία για την καταχώρηση στο Ευρωπαϊκό Μητρώο των ονομασιών των Κρητικών προϊόντων,

-το σήμα ποιότητας προϊόντων και υπηρεσιών BRANDNAME «ΚΡΗΤΗ» και

τα περιφερειακά σήματα ποιότητας.

Οι προδιαγραφές πιστοποίησης καλύπτουν όλες τις φάσεις παραγωγής, από το χωράφι έως τον καταναλωτή, συμπεριλαμβάνοντας τη λειτουργία της επιχείρησης, την προέλευση των προϊόντων, την παραγωγική διαδικασία, την μεταποίηση, την τυποποίηση και τη διάθεση.

Με τη χρήση του σήματος ποιότητας προϊόντων και υπηρεσιών BRANDNAME «ΚΡΗΤΗ» αναδεικνύεται ο δεσμός των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των Κρητικών προϊόντων με την πολιτισμική παράδοση και την ευρύτερη κουλτούρα της Κρήτης.  

Ομάδες προϊόντων που μπορούν να πάρουν το Σήμα Κρήτη

1.         Αρτοποιία – Ζαχαροπλαστική

2.         Μεταποιημένα Φυτικά Προϊόντα (Ελαιόλαδο, κρασί, πετιμέζι, χαρουπόμελο, ελιές, πάστα ελιάς, τουρσί, σταφίδες,  κλπ)

3.         Μεταποιημένα Ζωικά Προϊόντα (Τυριά, γαλακτοκομικά κρεατοσκευάσματα, προϊόντα με βάση το κρέας)

4.         Μη εδώδιμα φυτικά προϊόντα

5.         Νωπά Φυτικά Προϊόντα

6.         Νωπά Ζωικά Προϊόντα (Γάλα, κρέας, αυγά, σαλιγκάρια)

7.         Νερά

8.         Αλιεία – Ιχθυοκαλλιέργεια

Διαφήμιση