Αρχική Ειδήσεις Παρέμβαση Κεφαλογιάννη κατά του «New Deal» στα Φ/Β

Παρέμβαση Κεφαλογιάννη κατά του «New Deal» στα Φ/Β

0
Διαφήμιση

Αντισυνταγματικές οι ρυθμίσεις για το «κούρεμα» των εγγυημένων τιμών στα φωτοβολταϊκά υπογραμμίζει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ και βουλευτής Ηρακλείου, Μανώλης Κεφαλογιάννης σε παρέμβασή του προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου ΠΕΚΑ σχετικά με το νομοσχέδιο για την νέα φορολόγηση των φ/β, το λεγόμενο «New Deal».  Η δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου  έληξε χθες, εν μέσω ισχυρών αντιδράσεων ιδιαίτερα για τις προωθούμενες ρυθμίσεις που προβλέπουν περικοπή κατά περίπου 30% κατά μέσον όρο στις εγγυημένες τιμές σε επαγγελματικά και οικιακά Φ/Β.

Συνοψίζοντας τις παρατηρήσεις   από τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην επιτροπή Παράγωγης και Εμπορίου της Βουλής (12/3/2014),  η παρέμβαση χαρακτηρίζει τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου και ιδιαίτερα το άρθρο 1     που προβλέπει το «κούρεμα»  των απαιτήσεων των παραγωγών Φ/Β από το Δημόσιο και το άρθρο 3 που προβλέπει την αναγκαστική έκπτωση στις οφειλές του Δημοσίου προς τους παραγωγούς  είναι  αντίθετα  προς το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Συγκεκριμένα, σημειώνει ότι το «κούρεμα» αντίκειται αφενός προς την οικονομική ελευθερία (άρθρο 5 παρ. 1 Συντ.) και το οικονομικό Σύνταγμα (άρθρα 5 παρ. 1, 17, 25, 106) και αφετέρου προς την αρχή του κράτους δικαίου (άρθρο 25 παρ. 1 πρότ. 1 Συντ.) «και ειδικότερα προς τις απότοκες από αυτήν αρχές της ασφάλειας δικαίου, της προστατευόμενης εμπιστοσύνης και της αναλογικότητας (άρθρο 25 παρ. 1 πρότ. 4 Συντ.). Επίσης φαίνεται  να αντίκεινται στο δικαίωμα στην περιουσία που κατοχυρώνεται στο άρθρο 1 του Πρώτου Προσθέτου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ».

Επίσης, ο κ. Κεφαλογιάννης   διαπιστώνει ελλείψεις στην τεκμηρίωση των στοιχείων που χρησιμοποιήθηκαν και διατυπώνει αμφιβολίες για τα οικονομοτεχνικά κριτήρια που εφαρμόστηκαν στο άρθρο 1 του νομοσχεδίου. Για το  άρθρο 3, σημειώνει ότι «θεσπίζεται μια πρωτοφανής στα νομικά και συναλλακτικά χρονικά διαδικασία παροχής αναγκαστικής έκπτωσης  από τους παραγωγούς ΑΠΕ … αναδρομικά και μάλιστα σε συνδυασμό με την ήδη επιβληθείσα για το έτος 2013, έκτακτη εισφορά του Ν. 4093/2012».

Η παρέμβαση αναφέρεται και στη δεινή χρηματοοικονομική θέση που βρίσκονται σήμερα οι Φ/Β επιχειρήσεις λόγω των 8μηνων καθυστερήσεων στις πληρωμές από το Δημόσιο, την ίδια στιγμή που εκείνες εξακολουθούν να βαρύνονται με την υποχρέωση για καταβολή ΦΠΑ και φόρων για ποσά που δεν έχουν εισπραχθεί αλλά και για εμπρόθεσμη αποπληρωμή των δόσεων των δανείων  τους στις τράπεζες. Όπως σημειώνει, «οι παραγωγοί ενέργειας οι οποίοι εκμεταλλεύονται ένα  Φ/Β σταθμό δυναμικότητας 80-100kW εξαρτούν τον βιοπορισμό τους από τα λειτουργικά κέρδη και ως εκ τούτου τίθεται σε αυτή την περίπτωση και ζήτημα επιβίωσης πολλών εξ αυτών που έχουν επενδύσει το σύνολο των αποταμιεύσεών τους στη συγκεκριμένη επένδυση και στερούνται λοιπών εισοδημάτων».                

Καταλήγοντας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ ζητεί  να ληφθούν υπόψη οι ανωτέρω παρατηρήσεις κατά τη τελική διατύπωση του σχεδίου «βάσει της αρχής του κράτους δικαίου που είναι η κατοχύρωση της ασφαλείας και της σταθερότητας των εννόμων σχέσεων».

Διαφήμιση