Αρχική Ειδήσεις «Παράθυρο» για την απαγόρευση καλλιέργειας μεταλλαγμένων προιόντων

«Παράθυρο» για την απαγόρευση καλλιέργειας μεταλλαγμένων προιόντων

0
Διαφήμιση

Στο Συμβούλιο Υπουργών της Ε.Ε. και παρά τις σφοδρές αντιδράσεις του Βελγίου, η νομική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κανένα νομικό κώλυμα για την τροποποίηση της σχετικής οδηγίας, προκειμένου να δοθεί η νομική δυνατότητα στα κράτη-μέλη να απαγορεύουν την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων οργανισμών, ανάβοντας έτσι το «πράσινο φως» στην έναρξη της συζήτησης.

Σύμφωνα με ανώτατη πηγή του ΥΠΕΚΑ, το Συμβούλιο των Υπουργών Περιβάλλοντος, το οποίο διεξήχθη τη Δευτέρα, στις Βρυξέλλες υπό την προεδρία του Έλληνα υπουργού Γιάννη Μανιάτη και με τη συμμετοχή της Κόνι Χέντεγκαρντ, επιτρόπου αρμόδιας για το Κλίμα, του επιτρόπου Περιβάλλλοντος Γιάνεζ Ποτότσνικ, καθώς και του επιτρόπου Υγείας Τόνιο Μποργκ, ήταν «η τελευταία μεγάλη ευκαιρία προκειμένου να “περάσει” το συγκεκριμένο ζήτημα».

Το 2011, ύστερα από πρόταση της Δανίας, και παρά την θετική εισήγηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο τότε Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος, Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο, κατάφεραν να μπλοκάρουν το θέμα.

Στόχος της ελληνικής Προεδρίας από εδώ και πέρα, σύμφωνα με ανώτατη πηγή του ΥΠΕΚΑ, είναι η επιδίωξη της ολοκλήρωσης των απαιτούμενων διαδικασιών, προκειμένου να ξεκινήσει η διαβούλευση του ζητήματος στο νέο Ευρωκοινοβούλιο, ενώ η τελική διατύπωση αναμένεται κατά τη διάρκεια της επερχόμενης ιταλικής Προεδρίας.

Η όλη διαδικασία θα στηριχθεί στην τροποποίηση πρότασης της Δανίας, σύμφωνα με την οποία, πέρα από τους λόγους δημόσιας υγείας και προστασίας του περιβάλλοντος, στο κάθε κράτος-μέλος θα δίνεται η δυνατότητα να απαγορεύει την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων οργανισμών για λόγους αστικής ανάπτυξης, αγροτικής πολιτικής, καθώς και για κοινωνικοοικονομικούς λόγους.

Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων των 28 κρατών-μελών, στο επίκεντρο τέθηκε επίσης το πλαίσιο της πολιτικής για το κλίμα και την ενέργεια κατά την περίοδο 2020-2030, σχετικά με τους στόχους για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, την αύξηση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, αλλά και την εξοικονόμηση ενέργειας.

Διαφήμιση