Αρχική Ειδήσεις Κλιματική Αλλαγή: η ζέστη φέρνει τη βία

Κλιματική Αλλαγή: η ζέστη φέρνει τη βία

0
Διαφήμιση

Η σχέση θερμοκρασία και ψυχολογίας ερευνάται εδώ και χρόνια. Οι επιστήμονες φαίνεται να συνδέουν τις υψηλές θερμοκρασίες με την επιθετικότητα των ανθρώπων και όλα δείχνουν ότι όσο πιο ζεστός γίνεται ο κόσμος εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής τόσο θα αυξάνονται και τα περιστατικά βίας.

 

Η νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη, με επικεφαλής τον Μάθιου Ράνσον, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό για περιβαλλοντικά θέματα «Journal of Environmental Economics and Management», συσχέτισε στοιχεία από τη βάση εγκληματικότητας του FBI για τα έτη 1980 – 2009, με ημερήσια μετεωρολογικά στοιχεία για την ίδια περίοδο, προκειμένου να διαπιστωθεί με ποιό τρόπο τα περιστατικά παραβατικότητας κυμαίνονται ανάλογα με τις αυξομειώσεις της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος.

Ο Μάθιου Ράνσον δημιούργησε έτσι ένα μαθηματικό στατιστικό μοντέλο, που προβλέπει πώς η κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει την εγκληματικότητα στο μέλλον, ανάλογα με τα διαφορετικά κλιματολογικά σενάρια. Με βάση ένα μέσο σενάριο ότι ο πλανήτης μας θα θερμανθεί κατά 2,8 βαθμούς Κελσίου έως το 2100, το μοντέλο εκτιμά ότι η εγκληματικότητα θα αυξηθεί κατά 0,5% έως 3,1% (ανάλογα με το είδος της παράβασης).

Αν και η αύξηση φαίνεται μικρή, μόνο για τις ΗΠΑ το μοντέλο προβλέπει ότι έως το τέλος του αιώνα μας η κλιματική αλλαγή θα έχει οδηγήσει σε 22.000 περισσότερους φόνους, 180.000 παραπάνω βιασμούς, 1,2 εκατ. περισσότερες σοβαρές επιθέσεις και άλλες 2,3 εκατ. πιο απλές, 260.000 παραπάνω ληστείες, 1,3 εκατ. πρόσθετες διαρρήξεις και 2,2 εκατ. επιπλέον κλοπές.

Μερικοί πάντως άλλοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η αύξηση της εγκληματικότητας δεν θα είναι γραμμική, αλλά μπορεί να αρχίσει να μειώνεται και πάλι, μόλις η θερμοκρασία περάσει ένα όριο, ίσως επειδή θα είναι κάπως δυσάρεστο ακόμα και για τους κακοποιούς να κυκλοφορούν έξω με τόση ζέστη. Άλλοι πάλι επισημαίνουν ότι η καλύτερη αστυνόμευση θα αποτρέψει την μεγάλη αύξηση της εγκληματικότητας στο μέλλον.

Ο Μ. Ράνσον παραδέχτηκε ότι «υπάρχουν πολλοί άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την εγκληματικότητα, από την οικονομία και τον πολιτισμό έως αλλαγές σε κοινωνικο-οικονομικούς παράγοντες». Όμως επέμεινε πως «έχει ήδη υπάρξει μια ισχυρή ιστορική σχέση ανάμεσα στη θερμοκρασία και στο έγκλημα και αυτή είναι πιθανό πως θα συνεχιστεί στο μέλλον. Η κλιματική αλλαγή πρόκειται να επηρεάσει τον κοινωνικό ιστό των τόπων όπου ζούμε».

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here