Αρχική Ειδήσεις «Καλύτερη Ζωή»… Μια εναλλακτική προσέγγιση της ζωής

«Καλύτερη Ζωή»… Μια εναλλακτική προσέγγιση της ζωής

0

Όταν πριν από ενάμιση χρόνο, εκπρόσωποι του Ιδρύματος Νιάρχου πραγματοποίησαν σειρά συναντήσεων με στελέχη του WWF, είχαν σκεφτεί, όπως μας διηγήθηκε η Ελένη Αγουρίδη από το Τμήμα Διαχείρισης, να υλοποιήσουν ένα πρόγραμμα, το οποίο να έχει άμεση συνάρτηση με την κρίση, που είναι μία κατάσταση η οποία μοιραία μονοπωλεί το ενδιαφέρον του Ιδρύματος αυτή την περίοδο.

Σε αντίθεση όμως με άλλες δωρεές τους, οι οποίες έχουν σκοπό την άμεση ανακούφιση των συνεπειών της κρίσης, το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει πιο μακροπρόθεσμα οφέλη, αποσκοπώντας στην αλλαγή της κουλτούρας και της νοοτροπίας των Ελλήνων σε διάφορα θέματα που σχετίζονται με το περιβάλλον.

Κάπως έτσι δημιουργήθηκε η «Καλύτερη Ζωή», το πρόγραμμα – το οποίο βρίσκεται στον έκτο μήνα της υλοποίησης του – και αποσκοπεί στο να κινητοποιήσει και να εκπαιδεύσει σε βάθος χρόνου μεγάλο μέρος του πληθυσμού, αναφορικά με την αλλαγή του τρόπου ζωής μας, προτείνοντας αλλαγές, οι οποίες θα έχουν αφενός θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον και στην υγεία όλων μας, και αφετέρου θα μειώσουν το κόστος ζωής.

Το πρόγραμμα, αποτελείται από δύο άξονες:

Ο πρώτος άξονας της εφαρμογής του προγράμματος είναι οι σχολικές κοινότητες. Ξεκινώντας από το σχολικό έτος 2013-2014, βασικός στόχος ήταν να ενταχθούν ως ενεργά μέλη στο δίκτυο του προγράμματος περίπου 65 σχολεία (δημοτικά και γυμνάσια) και 6.500 συνολικά μαθητές ανά έτος, ώστε να αναλάβουν δράση για τη βελτίωση του τρόπου ζωής τους και την αλλαγή της νοοτροπίας τους απέναντι στο περιβάλλον και τους συμπολίτες τους. Σημειώνεται πως ήδη, τα εγγεγραμμένα σχολεία ανά την Ελλάδα έχουν φτάσει τα 85.

Αντίστοιχα, ο δεύτερος άξονας του προγράμματος είναι οι πολίτες και ο σκοπός του είναι: α) να εισάγει την έννοια του «οικολογικού αποτυπώματος» στο κατά μεγάλο ποσοστό απληροφόρητο ελληνικό κοινό, β) να εκπαιδεύσει τους πολίτες και να παρουσιάσει αλλαγές στον τρόπο που ζουν, οι οποίες μειώνουν το κόστος ζωής και είναι, συγχρόνως, θετικές για το περιβάλλον, και γ) να προσφέρει σε όλους έναν εποικοδομητικό τρόπο συμμετοχής.

Ο Γιάννης Ζερβάκης, Διοικητικός Διευθυντής του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος αναφέρει: «Με κινητήρια δύναμη τους πολίτες και την ανάγκη τους για συμμετοχική δράση και δημιουργία θετικού κοινωνικού αντίκτυπου, το Ίδρυμα είναι υπερήφανος υποστηρικτής του προγράμματος Καλύτερη Ζωή. Το γεγονός ότι το πρόγραμμα διαγράφει ήδη μια επιτυχημένη πορεία, μάς δίνει αισιοδοξία ότι οι πολίτες ενδιαφέρονται, δρουν, συνεργάζονται και συνδράμουν όλοι μαζί στην εδραίωση μιας πιο ενημερωμένης, ευαίσθητης και ενεργής κοινωνίας πολιτών».

«Η Καλύτερη Ζωή φιλοδοξεί να καταστεί ένας κόμβος ενημέρωσης και παρότρυνσης σε δράση για τη βελτίωση της καθημερινότητας όλων μας. Στην Ελλάδα της κρίσης, μπορούμε να αλλάξουμε πρότυπο ζωής και να χτίσουμε μια νέα συλλογική, βιώσιμη αφήγηση που θα πρέπει να αφορά και στην καθημερινότητά μας, με τους πολίτες του σήμερα αλλά και του αύριο ως συμμάχους. Για αυτόν τον σκοπό θα εργαστεί η Καλύτερη Ζωή, με την αμέριστη συμπαράσταση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος που αποτελεί αποκλειστικό δωρητή του προγράμματος», σχολιάζει ο Αχιλλέας Πληθάρας, υπεύθυνος του προγράμματος «Καλύτερη Ζωή» του WWF Ελλάς.

Στις 13 Μαρτίου, ανοίγει ο νέος θεματικός φάκελος του προγράμματος, «Καλύτερη Διατροφή», με έμφαση στη μεσογειακή διατροφή, τη σύνδεση τροφής, υγείας και τρόπου ζωής, τις υγιεινές τροφές και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των τροφίμων. 

Αγάθα Ζαρακοβίτου

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here