Αρχική Ειδήσεις Χωρίς εμπόδια και πάλι η βόλτα στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης

Χωρίς εμπόδια και πάλι η βόλτα στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης

0
Διαφήμιση

Μια κλίμακα που θα τοποθετηθεί προσωρινά στο δυτικό τμήμα της νότιας πλαγιάς της Ακρόπολης, έξω από το περιμετρικό τοίχο του Ηρωδείου, υπόσχεται να δώσει λύση σ’ ένα πρόβλημα που προέκυψε μετά την πτώση μικρού τμήματος βράχου: Να επανασυνδέσει τον περίπατο των επισκεπτών από τη νότια κλιτύ, προς τον αρχαιολογικό χώρο του Ιερού Βράχου.

Όπως επισήμανε η γγ του ΥΠΠΟΑ Λ. Μενδώνη στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, που έδωσε το «πράσινο φως» στη δημιουργία της σκάλας, δεν είναι η πρώτη φορά που αποκολλούνται μικρά τμήματα βράχων στην Ακρόπολη, πληροφορώντας ταυτόχρονα ότι η Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (ΥΣΜΑ) έχει λάβει όλες τις απαραίτητες οδηγίες ως προς τις ενέργειες που απαιτούνται, σχετικά με οτιδήποτε αφορά τα τείχη και τα βράχια της Ακρόπολης.

Η μεταλλική κατασκευή που θα τοποθετηθεί δίπλα στην περίφραξη του Ηρωδείου θα επιτρέπει την απρόσκοπτη δίοδο των επισκεπτών, κρίθηκε δε ως η πλέον κατάλληλη και ασφαλής λύση ενόψει και της νέας τουριστικής περιόδου που ξεκινά σε λίγο καιρό. Πρόκειται για μια ελαφριά μεταλλική σκάλα, αντίστοιχη με εκείνη που βρίσκεται στην έξοδο των Προπυλαίων, η δε παραμονή της θα είναι προσωρινή, δηλαδή θα έχει διάρκεια κάποιους μήνες.

Πάντως, όπως ειπώθηκε στη συνεδρίαση του ΚΑΣ, το πρόγραμμα σταθεροποίησης των βράχων θα πάρει περίπου ένα με ενάμιση χρόνο. Η κλίμακα θα «πατά» σε τέσσερα σταθερά σημεία, η δε μελέτη κατασκευής της πραγματοποιήθηκε από την Α΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και την Επιστημονική Επιτροπή Νοτίου Κλιτύος.

Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η μεταλλική κλίμακα θα τοποθετηθεί στο ίδιο σημείο που βρίσκεται σκάλα της ρωμαϊκής περιόδου, η οποία ήταν σε χρήση ως και τα νεότερα χρόνια. Ωστόσο, όπως επισημάνθηκε στο Συμβούλιο, η αποκατάστασή της, παρόλο που βρίσκεται σε καλή σχετική κατάσταση, απαιτεί μελέτες και χρόνο, κάτι που δεν μπορεί να συμβεί αυτή τη στιγμή ενόψει και της νέας τουριστικής περιόδου.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here