Αρχική Ειδήσεις Στο «σεντούκι» της Παγκόσμιας Τράπεζας συγκεντρώθηκαν 20.000 σπόροι

Στο «σεντούκι» της Παγκόσμιας Τράπεζας συγκεντρώθηκαν 20.000 σπόροι

0
Διαφήμιση

Δέκα χρόνια λειτουργίας συμπληρώνει εντός της εβδομάδας το Ταμείο Διατήρησης της Βιοποικιλότητας των Φυτών (GCDT) που διαχειρίζεται την Παγκόσμια Τράπεζα Σπόρων του Σβάλμπαρντ και το οποίο κατάφερε να συγκεντρώσει 20.000 δείγματα σπόρων από ολόκληρο τον κόσμο για την προστασία των φυτικών ειδών από την απειλή του αφανισμού.

«Πρέπει να θρέψουμε ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους επιπλέον μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια και αυτό πρέπει να γίνει εν μέσω κλιματικής αλλαγής.» δήλωσε στην Deutsche Welle η εκτελεστική διευθύντρια του GCDT Μαρί Χάγκα

Όπως εξήγησε η ίδια, μία ακόμη πρόκληση είναι ο αφανισμός πολλών ειδών. Ενδεικτικά, από τις αρχές του 20ού αιώνα, οι Ηνωμένες Πολιτείες «έχουν χάσει το 90% της ποικιλότητας των φρούτων και των λαχανικών στα χωράφια», επισήμανε.

Αυτό το διάστημα το πλοίο που αναμένεται να δέσει στο Σβάλμπαρντ μεταφέρει μεταξύ άλλων κριθάρι από την Ιαπωνία- το πρώτο φορτίο από τη χώρα – εκατοντάδες δείγματα φασολιών από τη Βραζιλία, άγριες ποικιλίες ρυζιού, σταριού, αραβοσίτου και άλλα είδη και ποικιλίες από περισσότερες από 100 χώρες και οργανισμούς. Αυτά θα προστεθούν στα 820.619 δείγματα καλλιεργειών τροφίμων, η συλλογή και αποθήκευση των οποίων αποσκοπεί στη διασφάλιση της τροφής, αλλά και στη διατήρηση της βιοποικιλότητας στον πλανήτη.

Η Παγκόσμια Τράπεζα Σπόρων, γνωστή και ως «Κιβωτός της Ημέρας της Κρίσης», ανεγέρθηκε μέσα σε 12 μήνες με κόστος 7 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο μόνιμος πάγος στην περιοχή του Σβάλμπαρντ, καθώς και οι βράχοι, μέσα στους οποίους κατασκευάστηκε το κτίσμα, διασφαλίζουν ότι ακόμη και σε περίπτωση διακοπής της ηλεκτροδότησης, τα δείγματα θα παραμείνουν κατεψυγμένα.

Οι εγκαταστάσεις είναι επίσης σχεδιασμένες να αντέξουν στις πιθανές συνέπειες της παγκόσμιας υπερθέρμανσης, αλλά και σε σεισμούς ή ακόμη και πυρηνικές επιθέσεις.

Μεγαλύτερος ευεργέτης της «Κιβωτού» είναι η αμερικανική τράπεζα σπόρων, ενώ τα δείγματα που περιλαμβάνει πιστεύεται ότι αντιστοιχούν τουλάχιστον στα τρία τέταρτα των καλλιεργειών ολόκληρου του κόσμου.

Διαφήμιση