Αρχική Ειδήσεις Στο «κόκκινο» η ατμοσφαιρική ρύπανση στις ελληνικές πόλεις

Στο «κόκκινο» η ατμοσφαιρική ρύπανση στις ελληνικές πόλεις

0
Διαφήμιση

Ως αποτέλεσµα της οικονοµικής ύφεσης, τα τελευταία χρόνια µειώθηκε η ρύπανση που συνδέεται µε την κυκλοφορία αυτοκινήτων αλλά η αύξηση της τιµής των συµβατικών καυσίµων οδήγησε σε αύξηση της χρήσης ξύλου και γενικότερα βιοµάζας για οικιακή θέρµανση. Ωστόσο, η ανεξέλεγκτη καύση ξύλου -συχνά ακατάλληλου για θέρµανση- σε συνδυασµό µε τις δυσµενείς µετεωρολογικές συνθήκες, είχε ως αποτέλεσµα την εµφάνιση πολύ υψηλών συγκεντρώσεων µικροσωµατιδίων, τόσο στη Θεσσαλονίκη, όσο και σε άλλες πόλεις, ιδιαίτερα κατά τις βραδινές ώρες.

Την παραπάνω διαπίστωση έκανε η καθηγήτρια του τµήµατος χηµείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κωνσταντινή Σαµαρά στην ομιλία της στο συμπόσιο “Ποια Ελλάδα;”, το οποίο διοργανώνεται από το ΑΠΘ.

Με βάση τα υπάρχοντα δεδοµένα, το µεγαλύτερο πρόβληµα για την ποιότητα του αέρα στα αστικά κέντρα της Ελλάδας αποτελούν τα αιωρούµενα σωµατίδια και το διοξείδιο του αζώτου, µε σχεδόν µόνιµες υπερβάσεις των ορίων σε αστικούς σταθµούς κυκλοφορίας και το όζον, µε υπερβάσεις των ορίων στα προάστια κατά τους θερινούς µήνες” υπογραμμίζει στην εισήγησή της η κ. Σ αμαρά.

Όπως εξηγεί στην εισήγησή της, παρότι υπήρξε σηµαντική βελτίωση της ποιότητας του αέρα στις αστικές περιοχές της Ελλάδας, µε την πάροδο του χρόνου τα σηµερινά επίπεδα ατµοσφαιρικής ρύπανσης ξεπερνούν τον ευρωπαϊκό µέσο όρο, κυρίως για τα αιωρούµενα σωµατίδια PM10 και PM2.5, αλλά και για το όζον και το διοξείδιο του αζώτου.

Σύµφωνα µε µετρήσεις, στο αστικό υπόβαθρο της Θεσσαλονίκης, η µέση χειµερινή συγκέντρωση των μικροσωματιδίων PM2.5 κατά την τριετία της κρίσης (2010-12) αυξήθηκε κατά 30% σε σύγκριση µε την τριετία προ κρίσης (2007-09). Επίσης, από τη σύγκριση των συγκεντρώσεων των χηµικών συστατικών των ΡΜ2.5 κατά τις χειµερινές περιόδους του 2012 και 2013 προέκυψε ότι οι δείκτες καύσης πετρελαίου (νικέλιο και βανάδιο) ήταν µειωµένοι κατά 20-30% το 2013 λόγω µειωµένης χρήσης πετρελαίου θέρµανσης ενώ, αντίθετα, οι δείκτες καύσης βιοµάζας (λεβογλυκοζάνη, κάλιο) ήταν 2-5 φορές υψηλότεροι.

“Το γεγονός αυτό δηµιούργησε επεισόδια υψηλής ρύπανσης από αιωρούµενα σωµατίδια στις περισσότερες ελληνικές πόλεις κατά τη διάρκεια του χειµώνα, με αποτέλεσμα το κοινωνικό κόστος από τη χρόνια έκθεση του ελληνικού πληθυσµού σε ρύπους της ατµόσφαιρας, να είναι υψηλό” σημειώνει η κ. Σαμαρά προσθέτοντας ότι η νέα υποβάθµιση της ποιότητας του αέρα, ήρθε να προστεθεί στην ήδη υπάρχουσα, αυξάνοντας τον κίνδυνο για την υγεία του πληθυσµού, αλλά και την πιθανότητα να βρεθεί η Ελλάδα ενώπιον του Ευρωπαϊκού ∆ικαστηρίου για παραβίαση των οριακών τιµών ποιότητας του αέρα, καθώς αυξήθηκε σηµαντικά ο αριθµός των υπερβάσεων.

πηγή: ΑΜΠΕ

 

Διαφήμιση