Αρχική Ειδήσεις Οι απότομες αλλαγές θερμοκρασίας ευνοούν το εγκεφαλικό

Οι απότομες αλλαγές θερμοκρασίας ευνοούν το εγκεφαλικό

0
Διαφήμιση

Οι εξωτερικές θερμοκρασίες, ιδιαίτερα το πολύ κρύο και η μεγάλη υγρασία αλλά και οι απότομες μεταβολές της θερμοκρασίας αποτελούν εστίες κινδύνου για εγκεφαλικά επεισόδια, σύμφωνα με αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές των τριών πανεπιστημίων, με επικεφαλής την Τζούντιθ Λίχτμαν, παρουσίασαν τα ευρήματά τους σε διεθνές συνέδριο για τα εγκεφαλικά. Πρόκειται για την μεγαλύτερη μελέτη που έχει γίνει έως σήμερα για τη σχέση καιρού – εγκεφαλικών και βασίστηκε στη συσχέτιση μετεωρολογικών δεδομένων με τα αρχεία νοσοκομείων που αφορούσαν τις εισαγωγές 134.500 ασθενών για ισχαιμικό εγκεφαλικό κατά την περίοδο 2009-2010.

Όταν κάνει κρύο, τα αιμοφόρα αγγεία συστέλλονται, γεγονός που αυξάνει την αρτηριακή πίεση και άρα τον κίνδυνο εγκεφαλικού. Γενικότερα οι ακραίες καιρικές συνθήκες μπορούν να πυροδοτήσουν μια αντίδραση καρδιαγγειακού στρες στον οργανισμό, καθώς προκαλούν την απελευθέρωση ουσιών που κάνουν το αίμα πιο πυκνόρευστο και άρα πιο πιθανό να εμφανίσει θρόμβωση. Ανάλογες στρεσογόνες επιδράσεις έχει στο καρδιαγγειακό σύστημα και η μεγάλη υγρασία.

Η συνηθέστερη μορφή εγκεφαλικού είναι τα ισχαιμικού τύπου, που προκαλούνται όταν ένας θρόμβος μπλοκάρει την κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο, ενώ πιο σπάνια είναι τα αιμορραγικά εγκεφαλικά, όταν διαρρηγνύονται αγγεία στον εγκέφαλο.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι:

– Οι χαμηλότερες ετήσιες θερμοκρασίες αυξάνουν τόσο τις εισαγωγές στα νοσοκομεία, όσο και τους θανάτους, από εγκεφαλικό.

– Για κάθε αύξηση της μέσης θερμοκρασίας κατά ένα βαθμό Φαρενάιτ (που ισοδυναμεί με περίπου μισό βαθμό Κελσίου), μειώνεται κατά 0,86% η πιθανότητα εισαγωγής σε νοσοκομείο και κατά 1,1% η πιθανότητα θανάτου λόγω εγκεφαλικού.

– Όσο αυξάνεται το μέσο επίπεδο υγρασίας στην ατμόσφαιρα, τόσο αυξάνεται και ο κίνδυνος εγκεφαλικού.

– Ακόμα, όσο πιο μεγάλες είναι οι ημερήσιες μεταβολές της θερμοκρασίας (δηλαδή η διαφορά ανώτερης και κατώτερης θερμοκρασίας μέσα σε ένα 24ωρο), τόσο μεγαλώνει ο κίνδυνος.

Διαφήμιση