Αρχική Ειδήσεις Η βιολογική γεωργία κάνει καλό στην χλωρίδα και την πανίδα δείχνει έρευνα

Η βιολογική γεωργία κάνει καλό στην χλωρίδα και την πανίδα δείχνει έρευνα

0
Διαφήμιση

Οι περιοχές όπου καλλιεργούνται βιολογικά προϊόντα είναι πιο …φιλικές τα ζώα, τα φυτά, τα πουλιά και τα έντομα σε σχέση με τις εκτάσεις που φιλοξενούν συμβατικές αγροτικές καλλιέργειες, σύμφωνα με μια νέα βρετανο-σουηδική επιστημονική έρευνα.

 Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Σον Τακ του Τμήματος Φυτικών Επιστημών του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό εφαρμοσμένης οικολογίας «Journal of Applied Ecology», ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν 184 φάρμες και έφθαναν πίσω μέχρι το 1989.

Σύμφωνα με την μελέτη, στις βιολογικές-οργανικές φάρμες κατά μέσο όρο ζουν 34% περισσότερα είδη (το αυξημένο ποσοστό κυμαινόταν από 26% έως 43%). Η σχετική αυτή υπεροχή από άποψη βιοποικιλότητας σε σχέση με τις συμβατικές φάρμες αφορούσε όλη την 30ετή περίοδο που κάλυψε η έρευνα και δεν δείχνει τάση μείωσης με το πέρασμα του χρόνου.

Μάλιστα, για ορισμένα ζωτικά είδη, όπως όσα επικονιάζουν τα φυτά (π.χ. μέλισσες), ο αριθμός των ειδών είναι έως 50% μεγαλύτερος στα χωράφια με τις βιολογικές καλλιέργειες.

Από την άλλη, οι ερευνητές διευκρίνισαν ότι η μελέτη τους διαπίστωσε μεν τον αυξημένο αριθμό των ειδών, αλλά δεν έβγαλε κάποιο ανάλογο συμπέρασμα για τον συνολικό αριθμό των οργανισμών (πόσα μέλη κάθε είδους) ζουν συγκριτικά στις βιολογικές και στις συμβατικές καλλιέργειες. Πάντως, ο πλούτος μιας βιολογικής καλλιέργειας είναι τόσο μεγαλύτερος, όσο περισσότερο αυτή αποτελεί μια απομονωμένη «νησίδα» ανάμεσα σε μεγάλες εκτάσεις από συμβατικές εντατικές καλλιέργειες.

Από την άλλη, σύμφωνα με το “New Scientist”, οι ερευνητές εμφανίζονται επιφυλακτικοί σε σχέση με τις βιολογικές καλλιέργειες στις τροπικές περιοχές (μπανάνες, κακάο κ.α.), καθώς, λόγω έλλειψης επαρκών στοιχείων, είναι ακόμα ασαφές κατά πόσο η βιολογική γεωργία έχει τα ίδια συγκριτικά οφέλη από άποψη βιοποικιλότητας, όπως αναμφίβολα συμβαίνει στην Ευρώπη και στις άλλες ανεπτυγμένες χώρες. Και αυτό επειδή για να παραχθεί μια ορισμένη ποσότητα οργανικών προϊόντων, εξαιτίας της μικρότερης παραγωγικότητας του βιολογικού χωραφιού (εξαιτίας της αποφυγής των λιπασμάτων, ζιζανιοκτόνων κ.α.), πρέπει να εκκαθαριστεί μια μεγαλύτερη –σε σχέση με τη συμβατική γεωργία- έκταση άγριας φύσης, η οποία όμως πιθανότατα διαθέτει μια ακόμα πλουσιότερη πανίδα και χλωρίδα.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΑκραία φαινόμενα πλήττουν τις μεσοδυτικές πολιτείες της Αμερικής
Επόμενο άρθροΜεταλλαγμένο καλαμπόκι: οι Γερμανοί ανοίγουν την πόρτα στην καλλιέργεια εντός Ε.Ε.