Αρχική Ειδήσεις Μεταλλαγμένο καλαμπόκι: οι Γερμανοί ανοίγουν την πόρτα στην καλλιέργεια εντός Ε.Ε.

Μεταλλαγμένο καλαμπόκι: οι Γερμανοί ανοίγουν την πόρτα στην καλλιέργεια εντός Ε.Ε.

0
Διαφήμιση

Η στάση της Γερμανίας να απέχει από την κρίσιμη ψηφοφορία της ερχόμενης εβδομάδας, αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο προκειμένου ένας νέος γενετικά τροποποιημένος οργανισμός, ο αραβόσιτος TC1507 του αμερικανικού ομίλου Pioneer, να εγκριθεί για καλλιέργεια στην ΕΕ.

 Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο ειδήσεων, σύμφωνα με δυο ευρωπαϊκές πηγές που γνωρίζουν το θέμα «η Γερμανία περνάει από την καταψήφιση (της έγκρισης της καλλιέργειας) στην αποχή».

Οι υπουργοί της ΕΕ αρμόδιοι για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις πρόκειται να πάρουν θέση σχετικά με την έναρξη της καλλιέργειας αυτού του ΓΤΟ στη διάρκεια μιας συνεδρίασης την ερχόμενη Τρίτη στις Βρυξέλλες.

Αν η γερμανική κυβέρνηση απόσχει κατά την ψηφοφορία αυτή, αυτό θα ισοδυναμεί με συμφωνία της στο αίτημα για την έγκριση της καλλιέργειας. «Αν δεν υπάρξει ενισχυμένη πλειοψηφία εναντίον του αιτήματος, επειδή ένα κράτος απέχει, τότε θα εγκριθεί αυτομάτως», εξήγησε ο Τόνιο Μποργκ σε συνέντευξή του στο Vieuws, έναν ιστότοπο στο Ίντερνετ που ειδικεύεται στις ευρωπαϊκές υποθέσεις.

Η Γαλλία, η οποία τάσσεται εναντίον της έγκρισης της καλλιέργειας αυτού του ΓΤΟ, υπολόγιζε στην υποστήριξη του Βερολίνου.

Σύμφωνα με έναν ευρωπαίο διαπραγματευτή, η Γερμανία είχε συνταχθεί αρχικά με τη Γαλλία, αφήνοντας για πρώτη φορά να διαφανεί η πιθανότητα να απορριφθεί η έγκριση.

Ωστόσο ο μεγάλος συνασπισμός του οποίου ηγείται η Άγγελα Μέρκελ είναι διχασμένος στο θέμα και επειδή δεν υπάρχει συμφωνία, θα δοθεί εντολή στον αντιπρόσωπό του να απόσχει κατά την ψηφοφορία η οποία θα διεξαχθεί την ερχόμενη Τρίτη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επανέφερε το Νοέμβριο αυτό το ακανθώδες θέμα, αφού καταδικάσθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις καθυστερήσεις που υπήρξαν στη διαδικασία έγκρισης, η οποία άρχισε το 2001 και έχει μπλοκαρισθεί από το 2009 εξαιτίας των διαφωνιών μεταξύ των κρατών. Τότε έξι χώρες είχαν ψηφίσει υπέρ της έγκρισης (Βρετανία, Ισπανία, Φινλανδία, Σουηδία, Ρουμανία και Εσθονία), δώδεκα κατά, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, και εννέα, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, είχαν απόσχει.

Ο γάλλος υπουργός Γεωργίας Στεφάν Λε Φολ επανέλαβε την αποφασιστικότητα της Γαλλίας να εμποδίσει την καλλιέργεια αυτή στα χωράφια της ΕΕ και να μεταρρυθμίσει το ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο. Το Παρίσι αρνείται να εγκρίνει αυτό το καλαμπόκι “για λόγους ουσίας” και επειδή η επιχείρηση δεν έχει ακόμη απαντήσει στο αίτημα της EFSA (Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων) “να ορίσει έναν ορισμένο αριθμό κανόνων (…) για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις”.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε κι αυτό να απορριφθεί το αίτημα έγκρισης, με 385 ψήφους έναντι 201 και 35 αποχές. Τέσσερις γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί έχουν λάβει έγκριση για να καλλιεργούνται εντός της ΕΕ, αλλά ένας μόνο καλλιεργείται ακόμη σε ορισμένα κράτη, ο αραβόσιτος MON810 του αμερικανικού ομίλου Monsanto, ο οποίος ζήτησε την ανανέωση αυτής της έγκρισης. Η καλλιέργεια των άλλων δύο αραβοσίτων (BT176 και T25) και της πατάτας Amflora, έχουν εγκαταλειφθεί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση