Αρχική Υγεία - Διατροφή Η ατμοσφαιρική ρύπανση πλήττει περισσότερο τους υπέρβαρους

Η ατμοσφαιρική ρύπανση πλήττει περισσότερο τους υπέρβαρους

0
Διαφήμιση

Πιο ευάλωτους στην ατμοσφαιρική ρύπανση και επομένως στην πιθανότητα εμφάνισης άσθματος και άλλων πνευμονικών παθήσεων καθιστούν τα παραπανίσια κιλά τους ενήλικους καθώς εισπνέουν από 7% έως 50% περισσότερο αέρα καθημερινά, σύμφωνα με μια νέα καναδική επιστημονική έρευνα.

 Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Πιέρ Μπροσού της Σχολής Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου του Μόντρεαλ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση, υπολόγισαν επίσης ότι τα υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά εισπνέουν καθημερινά 10% έως 24% περισσότερο αέρα από τα συνομήλικα παιδιά κανονικού βάρους.

Οι Καναδοί επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία από 1.070 υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα ηλικίας πέντε έως 96 ετών και τα συνέκριναν με στοιχεία 900 ατόμων κανονικού βάρους. Ως φυσιολογικού βάρους θεωρούνται οι άνθρωποι με δείκτη σωματικής μάζας (η αναλογία του βάρους σε κιλά προς το τετράγωνο του ύψους σε μέτρα) 18,5 έως 25. Με δείκτη 25 έως 30 κάποιος θεωρείται υπέρβαρος και με δείκτη πάνω από 30 ταξινομείται ως παχύσαρκος.

Ο μέσος ενήλικος με κανονικό βάρος εισπνέει καθημερινά 16,4 κυβικά μέτρα αέρα. Τη μεγαλύτερη μέση εισπνοή αέρα (24,6 κυβικά μέτρα) έχουν οι παχύσαρκοι με δείκτη 35 έως 40, που εισάγουν στο σώμα τους περίπου 50% περισσότερο αέρα (και ρύπανση) σε σχέση με τους ανθρώπους κανονικού βάρους.

Είναι γνωστό ότι ο αέρας, ιδίως στις πόλεις, περιέχει διάφορους ρυπογόνους παράγοντες, κυρίως μικροσωματίδια που εισέρχονται και ερεθίζουν τους πνεύμονες, όπως διοξείδιο του θείου, όζον, αμμωνία, διοξείδιο του αζώτου κ.α.

Προηγούμενη έρευνα του ίδιου Καναδού ερευνητή έχει δείξει ότι και οι αθλητές που χρειάζονται περισσότερο οξυγόνο, περιοδικά εισπνέουν πολύ περισσότερο αέρα. Έτσι, κάποιος ορειβάτης που ανεβαίνει στο Έβερεστ, χρειάζεται κατά μέσο όρο 19,8 κυβικά μέτρα αέρα τη μέρα, ένας σκιέρ που κάνει «κρος-κάντρι», θέλει έως 41,2 κυβικά μέτρα, ενώ κάποιος ποδηλάτης που συμμετέχει στον άκρως απαιτητικό «Γύρο της Γαλλίας», εισπνέει καθημερινά σχεδόν 46 κυβικά μέτρα αέρα στη διάρκεια των 21 ημερών του αγώνα.

Όμως οι παραπάνω περιπτώσεις είναι έκτακτες, σύμφωνα με τον Μπροσού, ενώ στην περίπτωση των υπέρβαρων και παχύσαρκων, η αυξημένη εισπνοή αέρα (και ρύπων) γίνεται σε συστηματική βάση, συνεπώς είναι πιο επικίνδυνη σε βάθος χρόνου.

Η κατάσταση για τα παιδιά με βάρος πάνω από το κανονικό είναι ακόμα πιο ανησυχητική, σύμφωνα με τον Μπροσού. Όπως είπε, λόγω του συγκριτικά εντονότερου ρυθμού του μεταβολισμού τους, αναπνέουν περισσότερο αέρα ανά κιλό βάρους από ό,τι οι παχύσαρκοι ενήλικοι. Κάτι ανάλογο συμβαίνει επίσης με τους άνδρες, οι οποίοι αναλογικά εισάγουν στον οργανισμό τους περισσότερο αέρα (και ρύπους) σε σχέση με τις γυναίκες.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here