Αρχική Ανακύκλωση Generation Awake: εκστρατεία για την ανακύκλωση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Generation Awake: εκστρατεία για την ανακύκλωση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

0
Διαφήμιση

Τέλος στην σπατάλη των απορριμμάτων επιχειρεί να βάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω της εκστρατείας Generation Awake, καθώς όλα τα αντικείμενα έχουν αξία και μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν ή να ανακυκλωθούν.

 Στόχος της εκστρατείας είναι να αντιληφθούν οι πολίτες τις συνέπειες που έχουν οι καταναλωτικές τους συνήθειες στους φυσικούς πόρους του πλανήτη και να εξηγήσει ποια θα είναι τα οφέλη ενός διαφορετικού τρόπου συμπεριφοράς.

Εξαιτίας της κακής διαχείρισης των απορριμμάτων, μια σημαντική ποσότητα ανακυκλώσιμων πρώτων υλών χάνεται. Το 2010 η συνολική παραγωγή απορριμμάτων στην ΕΕ ανήλθε σε 2,520 εκατ. τόνους, δηλαδή το κάθε άτομο στην Ευρώπη παράγει κατά μέσον όρο, περίπου μισό τόνο οικιακών απορριμμάτων.

Μόνο το 40 %, κατά μέσον όρο, των οικιακών απορριμμάτων στην Ευρώπη επαναχρησιμοποιείται ή ανακυκλώνεται και σε μερικές χώρες περισσότερο από το 80 % πηγαίνει ακόμα στη χωματερή. «Σπαταλάμε τα χρήματα, την ενέργεια και τους φυσικούς πόρους – νερό, μέταλλα, μεταλλεύματα, έδαφος και φυτά – τα οποία χρησιμοποιήθηκαν αρχικά για να παραχθούν αυτά τα αντικείμενα», τονίζει η εκστρατεία «Generation Awake» και υπενθυμίζει ότι πράσινη οικονομία σημαίνει μεταβολή των απορριμμάτων σε πόρους. Τα πάντα μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν, να ανακυκλωθούν ή να κομποστοποιηθούν – είναι απλά ζήτημα σωστής ταξινόμησης και κατάλληλης διαχείρισης των απορριμμάτων.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που εκπονήθηκε για την Επιτροπή, εκτιμάται ότι η πλήρης εφαρμογή της ενωσιακής νομοθεσίας για τα απορρίμματα θα έχει ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση 72 δισ. ευρώ ετησίως, την αύξηση κατά 42 δισ. ευρώ του ετήσιου κύκλου εργασιών της ΕΕ στον τομέα της διαχείρισης και της ανακύκλωσης των απορριμμάτων και τη δημιουργία πάνω από 400 000 θέσεων εργασίας έως το 2020.

Το Generation Awake είναι μια εκστρατεία που δημιουργήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να τονίσει αυτά που μπορεί ο καθένας από μας να κάνει στην καθημερινότητά του για να κάνει οικονομία στο νερό, την ενέργεια και τους άλλους φυσικούς πόρους και επίσης να μειώσει τα απορρίμματα.

Η εκστρατεία, επικεντρώνεται γύρω από έναν πλήρως διαλογικό δικτυακό τόπο (www.generationawake.eu), διαθέσιμο σε όλες τις γλώσσες της ΕΕ και απευθύνεται κυρίως σε άτομα ηλικίας 25 έως 40 ετών.

Η νέα αυτή φάση της εκστρατείας περιλαμβάνει διαγωνισμό φωτογραφίας με προτάσεις για τρόπους μετατροπής των απορριμμάτων σε πόρους. Ο νικητής θα κερδίσει ένα ταξίδι στην Κοπεγχάγη, την Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2014.

Διαφήμιση