Αρχική Ειδήσεις Φιλικότερο προς το περιβάλλον το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας

Φιλικότερο προς το περιβάλλον το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας

0
Διαφήμιση

Ένα βήμα προς την ανεξαρτητοποίησή του από τις ορυκτές πηγές ενέργειας έκανε το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος μετά την ολοκλήρωση της εγκατάστασης του Φωτοβολταϊκού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας συνολικής ισχύος 17 kWp.

 Ο σταθμός διασυνδέθηκε με το κτίριο Β του campus του στη Θεσσαλονίκη και πρόκειται να αξιοποιηθεί σε εκπαιδευτικές και ερευνητικές δράσεις που υλοποιεί το Πανεπιστήμιο, ενώ θα συμβάλλει στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, αφού θα αποτελεί πλέον ένα Πανεπιστήμιο περισσότερο «φιλικό» ενεργειακά προς το περιβάλλον.

Ο Φ/Β σταθμός αποτελείται από 68 πολυκρυσταλλικά φωτοβολταϊκά πάνελ των 250 Wp με βαθμό απόδοσης 15,4%, τα οποία κατανέμονται σε τρείς διαξονικούς ηλιοστάτες και συνδέονται σε δύο μετατροπείς τάσης (inverter) συνολικής ισχύος 20 kW.

Η δοκιμαστική λειτουργία ξεκίνησε από την 1η Ιανουαρίου 2014 και ήδη ο σταθμός τροφοδοτεί το κτίριο Β του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος με ηλεκτρική ενέργεια. Η ετήσια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας του σταθμού υπολογίζεται σε 35 MWh η οποία αντιστοιχεί στο 27 % της ετήσιας ζήτησης του εν λόγω κτιρίου η οποία θα επιφέρει οικονομικό όφελος της τάξης των 5.600ευρώ ετησίως (σε τρέχουσες τιμές).

Το έργο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για το έτος 2013 μέσω διαγωνιστικών διαδικασιών.

Διαφήμιση