Αρχική Ειδήσεις Έργα 620εκ. ευρώ στο πλαίσιο του Προγράμματος Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη

Έργα 620εκ. ευρώ στο πλαίσιο του Προγράμματος Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη

0
Διαφήμιση

Επενδύσεις σε περιβαλλοντικά έργα που υπερβαίνουν τα 620 εκατ. ευρώ προωθεί το ΥΠΕΚΑ ενεργοποιώντας ουσιαστικά το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη. Τα έργα που προγραμματίζονται και αφορούν στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας παρουσίασε σήμερα ο υπουργός αναπληρωτής ΠΕΚΑ, Σταύρος Καλαφάτης.

 Σύμφωνα με τον υπουργό, το πρόγραμμα κατάφερε να ενεργοποιήσει όλα τα έργα του με νομικές δεσμεύσεις στο 100% και με απορροφήσεις στο 65% του Προϋπολογισμού «κλειδώνοντας» την αξιοποίηση και του τελευταίου ευρώ που δίδεται από τα Διαρθρωτικά Ταμεία.

Όπως ανέφερε ο κ. Καλαφάτης, για τη νέα προγραμματική περίοδο η έμφαση δίνεται σε διαπεριφερειακά έργα προτεραιότητας και μέγιστης περιβαλλοντικής σημασίας.

Η γενική κατεύθυνση είναι η προστασία των φυσικών πόρων μέσα από την ανάδειξη της αναπτυξιακής διάστασης.

Είναι κρίσιμο για αυτή τη φάση και με το δεδομένο της μετεξέλιξης του Προγράμματος μέσα από τις νέες δομές του ΣΕΣ, ότι έχει γίνει ταξινόμηση και διάκριση έργων. Υπάρχουν έργα που ολοκληρώνονται κι είναι εντός των δεσμευτικών χρονοδιαγραμμάτων και έργα που μπορούν να μεταφερθούν τώρα.

Ιδιαιτέρως στους τρεις τομείς, στους οποίους πέφτει και το μεγάλο βάρος:

Πρώτον, τα έργα για τη διαχείριση των στερεών και υγρών αποβλήτων. Είναι ζήτημα δημόσιας υγείας να προχωρήσουν οι βιολογικοί καθαρισμοί να τελειώνουμε με τις χωματερές, να φύγουν από την πόρτα του πολίτη, από το νερό που πίνει από τα μέρη που παίζουν τα παιδιά του, τα σκουπίδια και οι πηγές μόλυνσης.

Δεύτερον τις βιοκλιματικές αναπλάσεις. Που αλλάζουν την εικόνα του δομημένου χώρου με προφανείς συνέπειες για τη βιώσιμη ανάπτυξη σε όλη τη χώρα, ώστε να διαμορφωθούν πυρήνες προόδου στην Περιφέρεια.

Και τρίτον την εξοικονόμηση ενέργειας. Ολοκληρώνοντας έργα που πρέπει οπωσδήποτε να έχουμε. Για τη μείωση του ενεργητικού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος, την ανταγωνιστικότητα του παραγωγικού μας μοντέλου, την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού και την προστασία του περιβάλλοντος. Αλλά – και το τονίζω αυτό – για την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχιας η οποία μαστίζει κυρίως τα χαμηλότερα εισοδήματα.

Σημαντικό μέρος της συνολικής ενεργοποίησης του ΕΠΠΕΡΑΑ, αφορά στην υλοποίηση σημαντικών δράσεων – παρεμβάσεων στην Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας. Προωθούμε σημαντικές επενδύσεις με προτεραιότητα τους τομείς που ανέφερα, με προϋπολογισμό που υπερβαίνει τα 620 εκατομμύρια ευρώ.

Ενδεικτικά αναφέρονται τα έργα:

Α. Για την εξοικονόμηση ενέργειας

Πρώτον, με την υλοποίηση προτύπων έργων επιδεικτικών για εξοικονόμηση ενέργειας, όπως η παρέμβαση σε Σχολεία της Α’ βάθμιας και Β’ βάθμιας Εκπαίδευσης στους Δήμους Αμπελοκήπων, Θεσσαλονίκης, Σερρών και στο Ελληνοβιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), με χρήση τεχνολογιών ΑΠΕ και βιοκλιματικών αναπλάσεων προϋπολογισμού 73 εκατομμυρίων ευρώ.

Δεύτερον, με την υλοποίηση του Προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» προϋπολογισμού 90 εκατομμυρίων Ευρώ. Επιτυγχάνοντας παράλληλα αύξηση του προϋπολογισμού και παράταση του προγράμματος.

Β. Για σημαντικά μεγάλα έργα.

Όπως ο Κεντρικός Αποχετευτικός αγωγός και η επέκταση του Διυλιστηρίου της Θεσσαλονίκης για την κάλυψη και των μελλοντικών αναγκών υδροδότησης της πόλης, συνολικού προϋπολογισμού 80 εκατομμυρίων ευρώ.

Γ. Για την ολοκληρωμένη διαχείριση στερεών αποβλήτων και αποκατάστασης ρυπασμένων περιοχών με υλοποίηση έργων 33 εκατομμυρίων ευρώ.

Κάνοντας το επόμενο βήμα στην οριζόντια διαχείριση των απορριμμάτων με την επικείμενη ένταξη της ΣΔΙΤ των Σερρών.

Δ. Για την ολοκληρωμένη διαχείριση υγρών αποβλήτων και σε έργα ύδρευσης προϋπολογισμού 560 εκατομμυρίων ευρώ.

Και φυσικά, για τον χωροταξικό σχεδιασμό. Με τα περιφερειακά πλαίσια χωροταξικού σχεδιασμού και τις μελέτες των μορφολογικών κανόνων δόμησης.

Και για την προστασία της βιοποικιλότητας με οριζόντιες δράσεις σε περιοχές NATURΑ. 

Διαφήμιση