Αρχική Καταστροφές Αυστραλία: λάσπη στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο

Αυστραλία: λάσπη στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο

0
Διαφήμιση

Το «πράσινο φως» για να αποτεθούν κοντά στον ευαίσθητο αυτό ύφαλο εκατομμύρια κυβικά μέτρα λάσπης από τις βυθοκόρους που θα δημιουργήσουν το μεγαλύτερο στον κόσμο λιμάνι εξαγωγής άνθρακα, έδωσε η αυστραλιανή αρχή που επιβλέπει το θαλάσσιο πάρκο του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Υφάλου.

 Η άδεια για την απόθεση της λάσπης ανοίγει το δρόμο για τη μεγάλη επέκταση του λιμανιού του Άμποτ Πόιντ για λογαριασμό δύο ινδικών εταιρειών και της εταιρείας ορυχείων της αυστραλέζας δισεκατομμυριούχου Τζίνα Ράινχαρτ, οι οποίες έχουν από κοινού προγράμματα εξόρυξης άνθρακα αξίας 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τα ανεκμετάλλευτα κοιτάσματα της Λεκάνης της Γαλιλαίας, στην ενδοχώρα.

Περιβαλλοντολόγοι, επιστήμονες και τουριστικοί πράκτορες είχαν αντιταχθεί στο σχέδιο, για το οποίο εκφράζουν φόβους ότι θα βλάψει τα ευαίσθητα κοράλια και τα θαλάσσια φύκια και θα διπλασιάσει την κυκλοφορία πλοίων μέσω του θαλάσσιου πάρκου, που ανήκει στην κοινή κληρονομιά της ανθρωπότητας.

Η Αρχή του Θαλάσσιου Πάρκου του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Υφάλου, μια ανεξάρτητη κυβερνητική υπηρεσία αρμόδια για την προστασία του υφάλου, παραδέχθηκε την ύπαρξη των ανησυχιών, όμως δήλωσε πως η επέκταση του Άμποτ Πόιντ θα απαιτήσει πολύ λιγότερες εργασίες εκβάθυνσης απ’ ότι άλλες επιλογές για τη δημιουργία του λιμανιού.

«Είναι σημαντικό να επισημάνουμε πως ο βυθός της περιοχής που εγκρίθηκε για την απόθεση αποτελείται από άμμο, ιλύ και άργιλο και δεν περιέχει υφάλους κοραλλιών ή εκτάσεις φυκιών», αναφέρει σε δήλωσή του ο πρόεδρος της αρχής του θαλάσσιου πάρκου Ράσελ Ράιχερτ.

Η άδεια για την απόθεση 3 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων λάσπης μέσα στην περιοχή του θαλάσσιου πάρκου μπορεί να θέσει σε κίνδυνο το Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο, έναν από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς της Αυστραλίας που υπολογίζεται πως αποφέρει στη χώρα έσοδα 5,7 δις δολαρίων.

Διαφήμιση