Αρχική Ειδήσεις Νέο νομικό εργαλείο ενισχύει το δικαίωμα των παιδιών να ακούγεται η φωνή...

Νέο νομικό εργαλείο ενισχύει το δικαίωμα των παιδιών να ακούγεται η φωνή τους

0
Διαφήμιση

Η UNICEF μαζί με υποστηρικτές των δικαιωμάτων των παιδιών σε όλο τον κόσμο καλωσορίζει την είδηση ότι τα παιδιά θα είναι σύντομα σε θέση να υποβάλλουν καταγγελίες στην Επιτροπή του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού, διασφαλίζοντας το δικαίωμά τους να ακούγεται η φωνή τους.

Το Τρίτο Προαιρετικό Πρωτόκολλο της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού για τη Διαδικασία Επικοινωνίας προστατεύει ρητά το δικαίωμα των παιδιών για την αποκατάσταση παραβιάσεων των δικαιωμάτων τους. Με την επικύρωση και από την Κόστα Ρίκα, το κρίσιμο νομικό εργαλείο θα τεθεί σε ισχύ τον Απρίλιο του 2014.

Σύμφωνα με το πρόσφατα επικυρωμένο πρωτόκολλο, μεμονωμένα παιδιά ή ομάδες παιδιών θα είναι σε θέση να υποβάλλουν καταγγελίες για συγκεκριμένες παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους που απορρέουν από τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, από το Προαιρετικό Πρωτόκολλο για τα παιδιά σε ένοπλες συρράξεις και από το Προαιρετικό Πρωτόκολλο για την πώληση παιδιών, την παιδική πορνογραφία και την παιδική πορνεία.

Η Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Παιδιού μπορεί να λάβει μέτρα για την προστασία από αντεκδίκηση, των παιδιών που καταθέτουν καταγγελίες, ζητώντας από το κράτος να λάβει προσωρινά μέτρα για την προστασία του παιδιού ή της ομάδας των παιδιών. Σε περίπτωση που το εν λόγω κράτος βρεθεί να έχει παραβιάσει τη Σύμβαση, το κράτος θα είναι υποχρεωμένο να εφαρμόσει τις συστάσεις που έχει κάνει η Επιτροπή.

Η Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Παιδιού αποτελείται από 18 διεθνείς ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες στα ανθρώπινα δικαιώματα, οι οποίοι παρακολουθούν την εφαρμογή της Σύμβασης και των Προαιρετικών Πρωτοκόλλων των κρατών μελών.

Οι χώρες που έχουν επικυρώσει το Προαιρετικό Πρωτόκολλο, έως σήμερα, είναι οι εξής: Αλβανία, Βολιβία, Γκαμπόν, Γερμανία, Μαυροβούνιο, Πορτογαλία, Ισπανία, Ταϊλάνδη, Σλοβακία και Κόστα Ρίκα.

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΔιάστημα 2013: Ένας χρόνος από τη ζωή του σύμπαντος μέσα από εντυπωσιακές φωτογραφίες
Επόμενο άρθροOPCW: Δεν θα απορριφθούν στην Μεσόγειο χημικά από το οπλοστάσιο της Συρίας- διαμαρτύρεται η Κρήτη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ