Αρχική Καταστροφές OPCW: Δεν θα απορριφθούν στην Μεσόγειο χημικά από το οπλοστάσιο της Συρίας-...

OPCW: Δεν θα απορριφθούν στην Μεσόγειο χημικά από το οπλοστάσιο της Συρίας- διαμαρτύρεται η Κρήτη

0
Διαφήμιση

Τη διαβεβαίωση του γενικού διευθυντή του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW) ότι τίποτα δεν πρόκειται να απορριφθεί στη Μεσόγειο κατά τη διαδικασία της εξουδετέρωσης του χημικού οπλοστασίου της Συρίας έλαβαν τρεις περιβαλλοντικές οργανώσεις, η Greenpeace, η Oceanica και η WWF.

 Ο γενικός διευθυντής της Greenpeace Ελλάδας Νίκος Χαραλαμπίδης επιβεβαίωσε ότι ελήφθη σχετική διαβεβαίωση από τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο.

Επιπλέον, ο διευθυντής του OPCW ενημέρωσε τις περιβαλλοντικές οργανώσεις ότι επελέγη η διαδικασία της υδρόλυσης εν πλω γιατί δεν υπάρχει τεχνική δυνατότητα να πραγματοποιηθεί στην ξηρά.

Για το ίδιο ζήτημα, ο κ. Βενιζέλος είχε ενημερωθεί από τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα, ότι στόχος είναι να μεταφερθεί το προϊόν της υδρόλυσης και να ολοκληρωθεί η καταστροφή του στη Γερμανία.

Ο κ. Βενιζέλος συζήτησε και στο Μοντρέ (όπου λαμβάνει χώρα η διεθνής διάσκεψη για τη Συρία) με την Ιταλίδα ομόλογό του Έμμα Μπονίνο, με την οποία συμφωνήθηκε η αποστολή επιστολής προς τον διευθυντή του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW).

Στο πλαίσιο αυτό, ο Ευ.Βενιζέλος ζήτησε και από την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον να ενεργήσει στο όνομα του Συμβουλίου, ώστε να μην υπάρξει καμία αμφιβολία, από πλευράς ΟΗΕ και OPCW, για την ασφάλεια και προστασία του μεσογειακού περιβάλλοντος κατά τη διαδικασία μεταφοράς και καταστροφής των συριακών χημικών όπλων.

Η καταστροφή των συριακών χημικών όπλων θα πραγματοποιηθεί επί του πλοίου του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού «MV Cape Ray» σε διεθνή χωρικά ύδατα στη Μεσόγειο. Στο «MV Cape Ray» θα μεταφορτωθούν οι χημικοί παράγοντες από το ολλανδικό πλοίο που παρέλαβε το πρώτο φορτίο στις αρχές Ιανουαρίου στο λιμάνι της Λαττάκειας.

Η μεταφόρτωση θα λάβει χώρα στο μεγαλύτερο εμπορικό λιμάνι της Ιταλίας, το Τζόια Τάουρο, στην Καλαβρία.

Διαμαρτυρία

Στο μεταξύ, κάλεσμα προς όλους τους φορείς της Κρήτης ενάντια στην ταφή των χημικών όπλων της Συρίας στην Μεσόγειο απευθύνει η Οικολογική Κίνηση Μιραμβέλλου και διοργανώνει εκδήλωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου στις 6 το απόγευμα στον Άγιο Νικόλαο.

Όπως αναφέρει η ΟΚΜ «η Κρήτη βρίσκεται μπροστά σε μια πρωτοφανή αρνητική εξέλιξη, κρίσιμη για την οικονομική, κοινωνική, πολιτιστική και περιβαλλοντική συνέχεια, αλλά και το μέλλον της ίδιας της ιστορικής επιβίωσής της».

Η περιβαλλοντική οργάνωση επισημαίνει ότι «χωρίς καν να υπάρχει η στοιχειώδης ενημέρωση προς τα κράτη και τους πολίτες των μεσογειακών χωρών θα απορριφθούν στην ήδη επιβαρυμένη κλειστή θάλασσα της Μεσογείου 800 τόνοι χημικών όπλων, που θα παράξουν 1,5 εκατομμύριο γαλόνια τοξικών αποβλήτων με ανυπολόγιστες συνέπειες στο θαλάσσιο οικοσύστημα, αλλά και στον άνθρωπο».

Κρούει δε τον κώδωνα του κινδύνου για σοβαρούς κινδύνους για το θαλάσσιο οικοσύστημα, την βιοποικιλότητα, την τροφική αλυσίδα, την ποιότητα των υδάτων, την αλιεία, τον τουρισμό και γενικότερα την οικονομία του τόπου.

Η ΟΚΜ σημειώνει ότι οι ισχυρές χώρες που είναι υπεύθυνες για την διαδικασία παροπλισμού του χημικού αποθέματος όπλων της Συρίας, ενώ διαθέτουν προηγμένη τεχνογνωσία, δεν αναλαμβάνουν την καταστροφή τους στο έδαφός τους παρόλο που διαθέτουν εξειδικευμένες εγκαταστάσεις για να το κάνουν. Επέλεξαν, με προτροπή των ΗΠΑ, την υδρόλυση σε αμερικανικό πλοίο στη Μεσόγειο και την επιτόπου απόρριψη τους.

«Το περιβαλλοντικό, οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο τόσο τοπικά όσο και σε ευρύτερη γεωγραφική έκταση, μας αναγκάζει να αντιδράσουμε άμεσα ενάντια στους σχεδιασμούς των ισχυρών του κόσμου που υποθηκεύουν το μέλλον μας» προσθέτει η οργάνωση.

Διαφήμιση