Αρχική Διάστημα Διάστημα 2013: Ένας χρόνος από τη ζωή του σύμπαντος μέσα από εντυπωσιακές...

Διάστημα 2013: Ένας χρόνος από τη ζωή του σύμπαντος μέσα από εντυπωσιακές φωτογραφίες

0
space2
Διαφήμιση

Ηλιακή Έκλαμψη

Στις 12 Μαΐου μια τεράστια έκρηξη έλαβε χώρα στην επιφάνεια του Ηλίου. Μια ηλιακή έκλαμψη τύπου xclass, η πιο δυνατή από όλους τους τύπους ηλιακών εκλάμψεων. Αναδυόμενη από το άνω αριστερό τμήμα του ηλιακού δίσκου, η έκρηξη καταγράφηκε από την Solar Dynamics Observatory της NASA και αποκαλύπτει τις τεράστιες δυνάμεις που διαμορφώνουν την επιφάνεια του Ήλιου μας. Εκτός από τις xclass εκρήξεις, δυο μικρότερες εκλάμψεις εμφανιστήκαν σε κοντινή απόσταση μαζί με μια στεφανιαία μαζική εκτίναξη (CME). Οι επιβλαβείς ακτινοβολίες από τις εκλάμψεις δεν περνούν μέσα στην ατμόσφαιρα της γης. Αλλά αν κάποιες εκλάμψεις είναι πολύ μεγάλες μπορούν να διαταράξουν την ανώτερη ατμόσφαιρα της γης και να επηρεάσουν τις αποδόσεις των GPS και των δορυφόρων επικοινωνίας. Αυτή η έκρηξη ωστόσο δεν επηρέασε καθόλου τον πλανήτη μας.

Καταιγίδα στον Κρόνο
Αυτό το περίεργο εξάπλευρο μωβ αντικείμενο φωτογραφήθηκε χρησιμοποιώντας φίλτρα χρώματος από το διαστημικό ρομπότ της NASA Cassini καθώς βρισκόταν πάνω από το βόρειο πόλο του πλανήτη. Η εικόνα δείχνει μια πλήρη άποψη από την κορυφή του Κρόνου σε γεωγραφικό πλάτος περίπου 70 μοιρών και αποκαλύπτει μια εξαγωνική καταιγίδα που εκτείνεται σε 20000 μίλια περίπου. Ρεύματα ανέμων με ταχύτητα 200 μίλια/ ώρα περιβάλλουν μια τεράστια περιστρεφόμενη δίνη στο κέντρο της εικόνας. Πουθενά αλλού στο ηλιακό σύστημα δεν υπάρχουν δυνατότητες για τέτοιες καιρικές συνθήκες. 

space3

Το νεφέλωμα του Καρκίνου
Απαρτιζόμενο από νήματα αερίων και σκόνης, το νεφέλωμα του Καρκίνου είναι το απομεινάρι μιας έκρηξης σουπερνόβα. Αυτή η εικόνα είναι μια σύνθετη φωτογραφία που τραβήχτηκε  πέρυσι από δυο μεγάλα αστεροσκοπεία που βρίσκονται σε τροχιά: το ευρωπαϊκό τηλεσκόπιο Herschel και το τηλεσκόπιο ERA NASA HUBBLE. Οι μετρήσεις τους αποκάλυψαν επίσης την παρουσία ατόμων αργού υδριδίου μέσα στο νεφέλωμα. 

space4

Υπέρυθρη «κεφαλή Αλόγου»
Τραβηγμένη στις 23 Απριλίου για να γιορτάσουν την 23η επέτειο του τηλεσκοπίου Hubble, αυτή η αιθέρια εικόνα αποκαλύπτει το νεφέλωμα της Κεφαλής του Αλόγου στο υπέρυθρο φως. Το νεφέλωμα είναι μέρος ενός σύνθετου σχηματισμού άστρων στον Ωρίωνα και διαβρώνεται από την ακτινοβολία των κοντινών αστεριών. Θεωρείται ότι το νεφέλωμα θα διαλυθεί μέσα σε πέντε εκατομμύρια χρόνια. 

space5

 Ο μετεωρίτης Chelyabinsk
Στις 15 Φεβρουαρίου, ένας γιγαντιαίος μετεωρίτης εξερράγη 14 μίλια πάνω από το Chelyabinsk της Ρωσίας, αφήνοντας τα ίχνη του στο πρωινό ουρανό. Η ενέργεια που απελευθερώθηκε ήταν πολύ μεγαλύτερη και από την ατομική βόμβα που έπεσε στη Χιροσίμα, αν και η περισσότερη απορροφήθηκε από την ατμόσφαιρα. Παρ’ όλα αυτά 1500 άνθρωποι τραυματίστηκαν κυρίως από σπασμένα γυαλιά.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΣτο 40% ο στόχος μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου
Επόμενο άρθροΝέο νομικό εργαλείο ενισχύει το δικαίωμα των παιδιών να ακούγεται η φωνή τους

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ