Αρχική Ειδήσεις Στο 40% ο στόχος μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου

Στο 40% ο στόχος μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου

0
Διαφήμιση

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σήμερα στις χώρες μέλη να μειώσουν κατά 40% τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στην ΕΕ ως το 2030 σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, και να αυξήσουν στο 27% το ποσοστό χρήσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

 

Οι ευρωπαίοι ηγέτες θα λάβουν την τελική τους απόφαση στη διάρκεια της συνόδου τους την 20ή και 21η Μαρτίου στις Βρυξέλλες.

Ο διπλός στόχος που έθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι σύμφωνος με τη θέση των ευρωπαίων επιτρόπων Περιβάλλοντος και Βιομηχανίας, όμως χαρακτηρίστηκε ανεπαρκής από τις οργανώσεις προστασίας του περιβάλλοντος, οι οποίες εξέφρασαν την απογοήτευσή τους.

Οι διαπραγματεύσεις με τις κυβερνήσεις θα είναι δύσκολες. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο χρειάστηκε να δώσει μάχη για να πετύχει τον στόχο του 40% όσον αφορά τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σε σχέση με τα επίπεδα του 1990.

Πολλοί επίτροποι —και συγκεκριμένα ο Γερμανός Γκίντερ Έτινγκερ, ο Ιταλός Αντόνιο Ταγιάνι, ο Πολωνός Γιάνους Λεβαντόφσκι, ο Ρουμάνος Ντάτσιαν Τσιόλος και ο Σλοβάκος Μάρος Σέφτσοβιτς— ήθελαν ο στόχος να τεθεί στο 35% ώστε να προστατευθεί η βιομηχανική ανταγωνιστικότητα της ΕΕ. Οι απόψεις τους αντικατόπτριζαν αυτές των χωρών και τομέων της βιομηχανίας, μεγάλων καταναλωτών ενέργειας, που ήταν αντίθετοι σε οποιονδήποτε περιοριστικό στόχο.

Ο στόχος θα τεθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όμως δεν θα υπάρξουν συγκεκριμένοι περιορισμοί στις χώρες μέλη.

Διαβάστε επίσης:  Συμφωνία με Γαλλία - Μητσοτάκης: «Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα για την Ελλάδα και τη Γαλλία»
Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΑπογοητευτικοί οι στόχοι για της Ε.Ε. για το κλίμα
Επόμενο άρθροΔιάστημα 2013: Ένας χρόνος από τη ζωή του σύμπαντος μέσα από εντυπωσιακές φωτογραφίες

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here