Αρχική Ειδήσεις Μεταλλαγμένες βυσσινί ντομάτες στο πιάτο… Είναι πιο υγιεινές;

Μεταλλαγμένες βυσσινί ντομάτες στο πιάτο… Είναι πιο υγιεινές;

0
Διαφήμιση

Έτοιμα προς κατανάλωση είναι τα πρώτα 1.200 λίτρα βυσσινί ντοματοχυμού που προέρχονται από μεταλλαγμένες ντομάτες, οι οποίες έχουν τροποποιηθεί γενετικά με σκοπό να είναι πιο υγιεινές χάρη στο σκούρο χρώμα τους, που προσφέρει οφέλη ανάλογα των βατόμουρων και άλλων ειδών μούρων.

 Οι ντομάτες αυτές αρχικά αναπτύχθηκαν στη Βρετανία, στο Κέντρο αγροτικών και βιολογικών ερευνών John Innes του Νόργουιτς, και πλέον για πρώτη φορά άρχισαν να παράγονται μαζικά στον Καναδά. Ήδη τα πρώτα 1.200 λίτρα βυσινί ντοματοχυμού είναι έτοιμα, σύμφωνα με το BBC.

Οι πειραματικές ντομάτες είναι πιο σκούρες, επειδή περιέχουν αυξημένη ποσότητα της αντιοξειδωτικής ουσίας ανθοκυανίνης, η οποία, σύμφωνα με μελέτες σε ζώα, έχει -μεταξύ άλλων ωφελειών- αντιφλεγμονώδη και αντικαρκινική δράση.

Οι Βρετανοί επιστήμονεςπου τη δημιούργησαν, θεωρούν ότι η σκούρα ντομάτα θα προσδώσει βελτιωμένη θρεπτική αξία οπουδήποτε χρησιμοποιηθεί, από σάλτσες κέτσαπ έως συστατικό για πίτσες. Η δημιουργία πλέον της πρώτης μεγάλης παρτίδας μεταλλαγμένου καναδικού ντοματοχυμού θα επιτρέψει στους ερευνητές να εξερευνήσουν καλύτερα τις νέες δυνατότητές του.

Η τροποποίηση της εν λόγω ντομάτας έγκειται στην μεταφορά και ενσωμάτωση σε αυτήν ενός γονιδίου από ένα άλλο φυτό (το«σκυλάκι»ή αντιρρίνο), κάτι που επιτρέπει πλέον στη ντοματιά να παράγει σημαντικές ποσότητες ανθοκυανίνης. Χάρη στην ουσία αυτή, οι βυσσινί ντομάτες όχι μόνο θεωρούνται πιο υγιεινές, αλλά επιπλέον χαλάνε πιο αργά και έτσι διατηρούνται περισσότερο χρόνο στα ράφια των καταστημάτων.

Με δεδομένους όμως τους περιορισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα μεταλλαγμένα τρόφιμα, οι Βρετανοί ερευνητές προτίμησαν να στραφούν στον Καναδά για την ανάπτυξη της νέας ντομάτας, καθώς οι καναδικοί κανονισμοί είναι πιο χαλαροί. Την μαζική παραγωγή ανέλαβε η εταιρία New Energy Farmsτου Οντάριο, η οποία έχει ήδη δημιουργήσει ένα θερμοκήπιο έκτασης 465 τετραγωνικών μέτρων, από τις βυσσινί ντομάτες του οποίου μπορούν να παραχθούν 2.000 λίτρα ντοματοχυμού.

Τα πρώτα 1.200 λίτρα καταφθάνουν σύντομα στο βρετανικό ερευνητικό κέντρο John Innes για περαιτέρω έρευνες, μεταξύ άλλων για τη διερεύνηση των ωφελημάτων της ανθοκυανίνης στην ανθρώπινη υγεία.

Μέχρι σήμερα, έχουν γίνει επίσης προσπάθειες παραγωγής βυσσινί ντοματών με φυσικό τρόπο μέσω της διασταύρωσης φυτών (όχι με μετάλλαξη), αλλά οι αυξημένες ανθοκυανίνες σε αυτές τις συμβατικές σκουρόχρωμες ντομάτες βρίσκονται μόνο στη φλούδα τους, οπότε οποιαδήποτε επεξεργασία οδηγεί στην αφαίρεση του περιβλήματός τους, αυτομάτως έχει ως συνέπεια και την απώλεια των ανθοκυανινών.

Οι γενετικά τροποποιημένες βυσσινί ντομάτες -που έχουν 20 φορές μεγαλύτερη ποσότητα ανθοκυανίνης από τις συμβατικές σκούρες ντομάτες- ανήκουν σε μια νέα γενιά μεταλλαγμένων φυτών, τα οποία έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να έλκουν τους καταναλωτές με τοδέλεαρ της υγιεινής διατροφής. Το μεγάλο ερώτημα είναι αν όντως οι καταναλωτές θα ανταποκριθούν θετικά ή αν η ετικέτα«γενετικά τροποποιημένο»θα συνεχίσει να λειτουργεί αποτρεπτικά για τους περισσότερους.

Πρόσφατες έρευνες της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης έδειξαν πως οι πολέμιοι των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων είναι τουλάχιστον τριπλάσιοι από τους φίλα προσκείμενους. Η τελευταία έγκριση μεταλλαγμένης καλλιέργειας στην ΕΕ δόθηκε το 1998.

Η καθηγήτρια Κάθι Μάρτιν, επικεφαλής της σχετικής έρευνας στο κέντρο John Innes δήλωσε πως το πιο πιθανό μέσα στην επόμενη διετία είναι ο μεταλλαγμένος ντοματοχυμός (που έχει δημιουργηθεί σε μεγάλο βαθμό με χρηματοδότηση από ερευνητικά κονδύλια της ΕΕ) να έχει πάρει έγκριση για πώληση την αγορά της Βόρειας Αμερικής, καθώς η στάση των ΗΠΑ απέναντι στα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα είναι πολύ πιο φιλική σε σχέση με της ΕΕ.

Διαφήμιση