Αρχική Ειδήσεις Ανοιχτή πληγή το υψηλό ενεργειακό κόστος των επιχειρήσεων

Ανοιχτή πληγή το υψηλό ενεργειακό κόστος των επιχειρήσεων

0
Διαφήμιση

Με λουκέτα και απώλεια θέσεων εργασίας εξαιτίας του υψηλού ενεργειακού κόστους που υποσκάπτει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων προειδοποιεί με ανοιχτή επιστολή προς την κυβέρνηση η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ρεύματος (ΕΒΙΚΕΝ) που συνεδριάζει σήμερα.

 Η συνεδρίαση γίνεται ενόψει της προγραμματισμένης για την ερχόμενη Παρασκευή γενικής συνέλευσης των μετόχων της ΔΕΗ με αντικείμενο την τιμολόγηση της εταιρείας Αλουμίνιον, η οποία θεωρείται από τη βιομηχανία ως «πυξίδα» για την πολιτική που θα ακολουθήσει η εταιρεία απέναντι στο σύνολο της βιομηχανίας.

Από την άλλη πλευρά, η ΔΕΗ επισημαίνει ότι δεν μπορεί να πουλά ηλεκτρική ενέργεια κάτω του κόστους, υποδεικνύει ότι η αγορά είναι ελεύθερη συνεπώς οι βιομηχανικοί καταναλωτές μπορούν να αναζητήσουν εναλλακτικό προμηθευτή εντός και εκτός Ελλάδος και απορρίπτει την πρόσφατη απόφαση της διαιτησίας αναφορικά με την τιμή πώλησης της ενέργειας προς την «Αλουμίνιον» υποστηρίζοντας ότι οδηγεί σε παράνομη κρατική ενίσχυση προς τον συγκεκριμένο όμιλο.

Πρωτοβουλία ΥΠΕΚΑ

Η μείωση του ενεργειακού κόστους για τη βιομηχανία περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, στους στόχους της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ. Σε αυτό το πλαίσιο ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης υπέβαλε την περασμένη Παρασκευή πρόταση προς την ΕΕ για μείωση του ενεργειακού κόστους των ελληνικών επιχειρήσεων με αντιμετώπιση του πρόσθετου κόστους που προκύπτει από την αγορά δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα.

Σε ανακοίνωση σχετικά με την ευρωπαϊκή πολιτική για το κλίμα, η ΕΒΙΚΕΝ επισημαίνει ότι η ελληνική Προεδρία έχει στα χέρια της στοιχεία και μελέτες που αποδεικνύουν όχι μόνο ότι η Ευρώπη έχει το συγκριτικά υψηλότερο ενεργειακό κόστος σε σχέση με τις ΗΠΑ, Κίνα, κλπ. αλλά και ότι στην Ελλάδα το ενεργειακό κόστος είναι ακόμα υψηλότερο σε σχέση με τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο, επιτείνοντας το ανταγωνιστικό μειονέκτημα της χώρας, σε περίοδο βαθιάς, παρατεταμένης ύφεσης, όπου η εξωστρέφεια αναγνωρίζεται ως μοναδική διέξοδος.

Ελπίδες για μείωση του κόστους ηλεκτροπαραγωγής στηρίζουν κυβέρνηση και επιχειρήσεις στη διαπραγμάτευση της ΔΕΠΑ με τη ρωσική Gazprom για μείωση του κόστους εισαγωγής φυσικού αερίου, οι οποίες ωστόσο δεν έχουν καταλήξει ακόμη σε συμφωνία.

Αντίθετα, απομακρύνεται η προοπτική εφαρμογής της λεγόμενης διακοψιμότητας (μειώσεις τιμολογίων για μεγάλους καταναλωτές με αντάλλαγμα τη δυνατότητα μείωσης ή διακοπής της ηλεκτροδότησης με προηγούμενη προειδοποίηση σε περιόδους υψηλής ζήτησης). Ο σχετικός νόμος έχει ψηφιστεί αλλά σύμφωνα με πληροφορίες απαιτείται έγκριση από τη γενική διεύθυνση ανταγωνισμού της ΕΕ.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΜεταλλαγμένες βυσσινί ντομάτες στο πιάτο… Είναι πιο υγιεινές;
Επόμενο άρθροΟ πρώτος ευρωπαίος γαλανομάτης και πως η ανοχή στη λακτόζη οδήγησε στην ανάπτυξη της γεωργίας!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ