Αρχική Ειδήσεις Κάθε τζάμι και μια οθόνη- πρωτοποριακή ανακάλυψη

Κάθε τζάμι και μια οθόνη- πρωτοποριακή ανακάλυψη

0
Διαφήμιση

Αρκεί ένα αυτοκόλλητο διαφανές φιλμ που προσκολλάται πάνω στο τζάμι για να μετατρέψει σε οθόνη κινούμενων εικόνων κάθε παράθυρο, βιτρίνα και παρμπρίζ. Ερευνητές στις ΗΠΑ, κατασκεύασαν αυτοκόλλητες οθόνες που μπορούν να έχουν ποικίλες πρακτικές εφαρμογές, όπως για την προβολή διαφημίσεων ή για εταιρικές παρουσιάσεις σε γραφεία επιχειρήσεων.

 Η πρωτοποριακή οθόνη δημιουργήθηκε με την προσθήκη σε υδατοδιαλυτό υγρό πλαστικό (πολυμερές) ενός αριθμού μικροσκοπικών νανοσωματιδίων αργύρου διαμέτρου 62 νανομέτρων (δισεκατομμυριοστών του μέτρου) το καθένα, τα οποία αντανακλούν κατά προτίμηση το μπλε φως. Τα ενσωματωμένα νανοσωματίδια είναι αόρατα στους ανθρώπους, γι’ αυτό η οθόνη είναι διαφανής αφήνοντας το εξωτερικό φως να εισέλθει στο χώρο. Όμως γίνονται ορατές στον παρατηρητή οι εικόνες που προβάλλονται από ένα προβολέα λέιζερ με ακτίνα μπλε φωτός.

Διαφανείς οθόνες κυκλοφορούν ήδη στην αγορά, όμως βασίζονται σε πολύπλοκες και ακριβές τεχνολογίες. Οι ερευνητές των πανεπιστημίων ΜΙΤ και Χάρβαρντ, καθώς και του αμερικανικού στρατού, με επικεφαλής τον Τσία Γουέι Χσου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση, σύμφωνα με το BBC, υποστηρίζουν ότι οι καινοτόμες οθόνες τους είναι απλούστερες στην κατασκευή τους από οτιδήποτε ανάλογο ήδη υπάρχει.

«Στην κυριολεξία απλώς χύνουμε τα νανοσωματίδια στο πολυμερές, προτού αυτό στερεοποιηθεί», δήλωσε ο Χσου. Νανοσωματίδια βάρους μόλις λίγων χιλιοστών του γραμμαρίου απαιτούνται για κάθε τετραγωνικό εκατοστό της οθόνης, που έχει πάχος περίπου μισού χιλιοστού.

Όμως, προς το παρόν τουλάχιστον, επειδή κάθε ενσωματωμένο νανοσωματίδιο αντανακλά μόνο ένα χρώμα, οι νέες οθόνες προβάλλουν μονοχρωματικές εικόνες. Οι ερευνητές ανέφεραν ότι είναι δυνατό να υπάρξουν πολλά χρώματα ταυτόχρονα, αλλά όσα περισσότερα νανοσωματίδια προστίθενται στο φιλμ του πολυμερούς, τόσο αυτό γίνεται πιο αδαφανές και το τζάμι θαμπώνει.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here