Αρχική Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Π.Ε ΑΠΕ: ανοδική πορεία προβλέπει έκθεση της BP

ΑΠΕ: ανοδική πορεία προβλέπει έκθεση της BP

0
Διαφήμιση

Οι ταχύτερα αναπτυσσόμενες πηγές ενέργειας θα είναι οι ΑΠΕ, καθώς θα καλύπτουν ολοένα και μεγαλύτερο μέρος της ζήτησης έως το 2025 και σε σύγκριση με την πυρηνική ενέργεια.

 

Όπως αναφέρεται στην τελευταία έκθεση με τίτλο Energy Outlook 2035 την οποία εκπόνησε η πολυεθνική BP, πηγές ενέργειας όπως η αιολική και η ηλιακή θα συνεχίσουν να αυξάνονται με ρυθμό 6,4% ετησίως ως το 2035, συγκριτικά με το φυσικό αέριο, το ταχύτατα αναπτυσσόμενο ορυκτό καύσιμο, το οποίο θα παρουσιάσει μικρή αύξηση της τάξης του 1,9%.

 

Μέχρι το 2035 το 14% της παραγόμενης ενέργειας παγκοσμίως θα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ το 2012 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μόλις 5%.

 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και το εύρημα ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αυξάνονται με ταχύτατους ρυθμούς εκτός των χωρών του ΟΟΣΑ, παρότι οι χώρες του Οργανισμού έχουν ηγηθεί της ανάπτυξής τους.

 

Η χρήση των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή θα αυξηθεί κατά 768%στην Κίνα, κατά539%στην Ινδία και κατά 227% στην Βραζιλία ως το 2035, καθώς η ζήτηση για ενέργεια θα εκτοξευθεί.

 

Η κατανάλωση στις ΗΠΑ θα αυξηθεί κατά 227%, αντισταθμίζοντας τη μείωση της ζήτησης για πετρέλαιο, άνθρακα και πυρηνική ενέργεια.

 

Σε ότι αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση, η χρήση των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή θα αυξηθεί κατά  177%, εκτοπίζοντας ως το 2023 την πυρηνική ενέργεια από την πρώτη θέση με μερίδιο που θα ανέρχεται σε 37% ως το 2035.

 

Σύμφωνα με την έκθεση, τα ορυκτά καύσιμα θα συνεχίσουν να διατηρούν κυρίαρχη θέση στο ενεργειακό μείγμα το 2035, με το μερίδιο του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και του άνθρακα να κυμαίνεται από 26% ως 27%.

 

Μελλοντικά, το 95% της αύξησης της ζήτησης για ενέργεια θα προέρχεται από τιςαναπτυσσόμενες χώρες, τηνΚίνακαι την Ινδία.

 

Αντίθετα, η ζήτηση για ενέργεια στην Ευρώπηκαι τη Βόρειο Αμερική θα παρουσιάσει μικρή αύξηση.

Οι παγκόσμιες εκπομπές ρύπων αναμένεται να αυξηθούν κατά 29% ως το 2035.

 

Βρείτε εδώ την έκθεση

 

Διαφήμιση