Αρχική Ειδήσεις Προ των πυλών η ανάπλασης της Αθήνας με ορίζοντα το 2020

Προ των πυλών η ανάπλασης της Αθήνας με ορίζοντα το 2020

0
Διαφήμιση

Οι πρώτες ενέργειες για την αναμόρφωση της πρωτεύουσας της χώρας αρχίζουν με την ενεργοποίηση του πολεοδομικού εργαλείου των Σχεδίων Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης (ΣΟΑΠ), το οποίο θα επιτρέψει το συντονισμό των συναρμόδιων φορέων που δραστηριοποιούνται στην Αθήνα. Η υλοποίησή του εξετάστηκε σε σύσκεψη μεταξύ των αρμόδιων φορέων που σχετίζονται με την ανάπλαση, ήτοι το υπουργείο Περιβάλλοντος, ο Δήμος Αθήνας και η Περιφέρεια Αττικής.

Το «Σχέδιο Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης» βασίζεται στην ανάλογης φιλοσοφίας κοινοτική πρωτοβουλία “urban” που κλήθηκε πιλοτικά να αντιμετωπίσει προβλήματα «αστικών κρίσεων» (urban crises) την δεκαετία του 1990 εντάσσοντάς τα πλέον στις χωρικές πολιτικές.

Η εφαρμογή του Προγράμματος σε ευρωπαϊκές πόλεις αλλά και σε Ελληνικές αντίστοιχα, ανέδειξε τη αναγκαιότητα σύνδεσης της κοινωνικής συνοχής με την αντίστοιχη χωρική καθώς και την σημασία δημιουργίας ενισχυμένου ενδοδιοικητικού συντονισμού των πολιτικών, σε οριζόντιο και κάθετο επίπεδο, ώστε να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα αστικών περιοχών σε κρίση.

Για την επίτευξη του στόχου αναδείχτηκε επίσης ως κυρίαρχος, ο ρόλος της ευρείας συμμετοχής της κοινωνίας των πολιτών. Το ΣΟΑΠ προσεγγίζει ολοκληρωμένα την ανάπτυξη της πόλης και περιλαμβάνει, πέραν των πολεοδομικών παρεμβάσεων, δράσεις οικονομικού, κοινωνικού και περιβαλλοντικού χαρακτήρα. Υλοποιείται για πρώτη φορά και οι παρεμβάσεις θα χρηματοδοτηθούν από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους και θα έχουν ορίζοντα υλοποίησης μέχρι το 2020.

Στόχος της σύσκεψης ήταν ο ενδοδιοικητικός συντονισμός ώστε ο κάθε φορέας να μπορέσει να συμβάλλει στην οριστικοποίηση του Προγράμματος και την διαμόρφωση του σχεδίου ΚΥΑ που θα το θεσμοθετήσει μέχρι τέλος Μαρτίου 2014.

Δεν έχει εκπονηθεί μέχρι σήμερα άλλο ΣΟΑΠ. Tο παρόν ερευνητικό πρόγραμμα είναι το πρώτο ΣΟΑΠ που εκπονείται, έχοντας εξ αντικειμένου πιλοτικό ρόλο.

Ο Δήμος Αθηναίων και ο ΟΡΣΑ προχωρούν άμεσα την ευρεία διαβούλευση του Προγράμματος με τους εμπλεκόμενους φορείς και την κοινωνία των πολιτών. Η χρηματοδότηση του προγράμματος γίνεται από το Δήμο Αθηναίων και είναι υπεύθυνος για την παρακολούθηση και αξιολόγηση της εφαρμογής του ΣΟΑΠ.

Διαφήμιση