Αρχική Καταστροφές Χημικά Συρίας: Γερμανία και Βρετανία θα συμμετάσχουν στην διαδικασία καταστροφής- οι αντιδράσεις

Χημικά Συρίας: Γερμανία και Βρετανία θα συμμετάσχουν στην διαδικασία καταστροφής- οι αντιδράσεις

0
Διαφήμιση

Καθώς η διαδικασία καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας έχει ξεκινήσει με την πρώτη παρτίδα να έχει ήδη φορτωθεί στο δανέζικο μεταφορικό πλοίο ArkFutura στο λιμάνι της Λατάκια, η Γερμανία, μετά την Μ. Βρετανία ανακοίνωσε δια του υπουργού Εξωτερικών ότι «οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν τις τεχνικές ικανότητες καταστροφής τέτοιων χημικών στις εγκαταστάσεις τους στο Munster».

 Για να εξαχθεί το επικίνδυνο υλικό χρειάζεται μία πολύπλοκη διαδικασία στην οποία εμπλέκονται διαφορετικές χώρες. Στο πρώτο στάδιο τα χημικά συσκευάζονται σε 12 διαφορετικά σημεία στη Συρία. Σε ένα επόμενο στάδιο φορτώνονται σε δύο μεταφορικά πλοίο που έχουν προσφέρει η Δανία και η Νορβηγία.

Πλοία από τη Νορβηγία, τη Δανία, αλλά και τη Ρωσία προστατεύουν τα μεταφορικά πλοία ενώ οι ΗΠΑ έχουν προσφέρει φορτωτικά μηχανήματα καθώς και εξειδικευμένο εξοπλισμό για την απολύμανση. Συμμετέχουν επίσης η Κίνα η οποία προσφέρει ασθενοφόρα και η Φιλανδία που συμμετέχει με μία ομάδα έκτακτης ανάγκης για την περίπτωση που συμβεί κάποιο ατύχημα.

 Όταν τα πλοία φθάνουν σε προκαθορισμένο λιμάνι στην Ιταλία (του οποίου η τοποθεσία παραμένει μυστική), ένα τμήμα των χημικών πρώτης προτεραιότητας θα μεταφερθούν στο πολεμικό πλοίο των ΗΠΑ MV Cape Ray για την πρώτη επεξεργασία. Άλλοι 150 τόνοι χημικών δεύτερης προτεραιότητας θα μεταφερθούν στη Μεγάλη Βρετανία όπου θα καταστραφούν στις εγκαταστάσεις ιδιωτικής εταιρείας.

Η Γερμανία αναλαμβάνει την καταστροφή των αποβλήτων που θα προκύψουν από την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας

Σύμφωνα με τηλεγραφήματα διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων, και με δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας, τα χημικά όπλα πρώτης προτεραιότητας τα οποία πρώτα θα καταστραφούν εντός του πλοίου στη θάλασσα της Μεσογείου κατόπιν αυτής της διαδικασίας τα επικίνδυνα υπολείμματα θα συλλεχθούν για να μεταφερθούν στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Munster στη Γερμανία.
«Εμείς στη Γερμανική κυβέρνηση είμαστε αποφασισμένοι να μην κρυφτούμε από την ευθύνη που έχουμε. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ξεφορτωθούμε μέρος των χημικών αποβλήτων. Οι Γερμανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν τις δυνατότητες», είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ Στεϊνμάιερ.
Συνεχίζοντας ο κ. Στεϊνμάιρ διευκρίνησε ότι: «οπλικό υλικό μπορεί να καταστραφεί στις εγκαταστάσεις στο Munster, δυτικά του Γερμανικού κρατιδίου της Κάτω Σαξωνίας τα χημικά όπλα μπορούν εύκολα να αναγνωρισθούν και η διεθνής κοινότητας έχει την υποχρέωση να φροντίσει για την ασφαλή καταστροφή τους».

Ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων που έχει αναλάβει την ευθύνη για την εξέλιξη των συγκεκριμένων όπλων από τη Συρία είπε ότι η Γερμανία συμφώνησε στο να αναλάβει 370 τόνους λυμάτων που θα παραχθούν από την επεξεργασία του Συριακού αερίου μουστάρδας εντός του πολεμικού πλοίου των ΗΠΑ MV Cape Ray.
Συνολικά 1.300 τόνοι χημικών όπλων (δίχως επεξεργασία) έχουν συλλεχθεί από τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων για να καταστραφούν.

Υπενθυμίζεται ότι, στην διαδικασία καταστροφής θα συμμετάσχει και η Μεγάλη Βρετανία ενώ ήδη το πλοίο του βασιλικού ναυτικού HMS Montrose, πλέει για να αποτελέσει συνοδεία του δανέζικου μεταφορικού.

Κίνδυνος για την Μεσόγειο

Πάντως, ισχυρές είναι οι αντιδράσεις στα σχέδια για την καταστροφή των χημικών στον θαλάσσιο χώρο της Μεσογείου. Μετά την άρνηση αρκετών χωρών (Αλβανία, Βέλγιο, Νορβηγία κ.α.) να φιλοξενήσουν στην επικράτειά τους αυτή την διαδικασία, η Αμερική πρότεινε τη χρησιμοποίηση του Συστήματος Υδρόλυσης που έχει αναπτύξει για την αδρανοποίηση και απόρριψη 800 τόνων από τα χημικά όπλα της Συρίας σε διεθνή ύδατα, στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στην Ελλάδα (δυτικά τη Κρήτης), τη Μάλτα και την Ιταλία.

Ειδικοί επιστήμονες από την Ελλάδα και το Ισραήλ έχουν ήδη εκφράσει σοβαρές ανησυχίες για την αποτελεσματικότητα της μεθόδου της υδρόλυσης για να εξουδετερώσει χημικά όπως το Σαρίν, το αέριο μουστάρδας και το θειάφι, ενώ τα κατάλοιπα- υπολείμματα αυτής της διαδικασίας είναι τοξικά απόβλητα. Οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές για τα θαλάσσια και παράκτια οικοσυστήματα, για τους ανθρώπους και την οικονομία, καθώς η Μεσόγειος είναι μια κλειστή θάλασσα με πολύ αργό ρυθμό ανανέωσης υδάτων.

Η απόρριψη των χημικών όπλων της Συρίας στην Μεσόγειο προσκρούει στους περιορισμούς που θέτουν η διεθνής Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας (1982) καθώς και η Συνθήκη του Λονδίνου για τη πρόληψη της θαλάσσιας ρύπανσης από την απόρριψη αποβλήτων (1972), που έχουν υιοθετηθεί για να προστατεύσουν το θαλάσσιο περιβάλλον και για να θέσουν κριτήρια για τη μεταφορά και απόρριψη τοξικών φορτίων για να μην αποτελούν κίνδυνο για τους ναυτικούς, τη ναυσιπλοΐα και τους ωκεανούς γενικότερα.

Όπως υποστηρίζουν στην επιστολή διαμαρτυρίας, “η απόρριψη 800 τόνων χημικών όπλων επεξεργασμένων με τη μέθοδο της υδρόλυσης στη Μεσόγειο θα προκαλέσει σοβαρή ρύπανση, περιβαλλοντική υποβάθμιση και σοβαρές απειλές για τη δημόσια υγεία. Μια τέτοια ενέργεια δεν σέβεται τις τοπικές κοινωνίες τις Μεσογείου, τις διεθνείς συνθήκες και τα πολύ ευαίσθητα οικοσυστήματα και θαλάσσια είδη που βρίσκονται στην περιοχή”.

Οι πολίτες συγκεντρώνουν υπογραφές καλώντας τον διεθνή Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW) να εξετάσει τις εναλλακτικές επιλογές που υπάρχουν για την αδρανοποίηση και απόρριψη των χημικών όπλων της Συρίας, καθώς και τους Πρωθυπουργούς της Ελλάδας, της Μάλτας και της Ιταλίας να μην επιτρέψουν αυτή τη καταστροφική διαδικασία που θα θέσει σε κίνδυνο την ευημερία των Μεσογειακών και Ευρωπαϊκών κοινωνιών και των οικοσυστημάτων.

Διαφήμιση