Αρχική Ειδήσεις Στο Ναύπλιο «αποβιβάστηκε» η περιβαλλοντική έκθεση της HELMEPA

Στο Ναύπλιο «αποβιβάστηκε» η περιβαλλοντική έκθεση της HELMEPA

0
Διαφήμιση

Παρουσία εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του Λιμενικού Σώματος, εκπαιδευτικών, μαθητών και ευαισθητοποιημένων πολιτών ξεκίνησε στο Ναύπλιο η ενημερωτική Εκστρατεία της HELMEPA για το Θαλάσσιο Περιβάλλον και τις Επιστήμες υπό την αιγίδα του Δήμου Ναυπλιέων. Η Εκστρατεία πραγματοποιείται σε 12 πόλεις στην Ελλάδα με την υποστήριξη του Βρετανικού κοινωφελούς ιδρύματος Lloyd’s Register Foundation (LRF).

Tην Τετάρτη 27 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε Ημερίδα με τίτλο «Απορρίμματα σε Θάλασσες και Ακτές: ένα πρόβλημα που μας αφορά όλους» στο ξενοδοχείο PARK. Ο Δήμαρχος Ναυπλιέων, Δ. Κωστούρος ανοίγοντας την Ημερίδα αναφέρθηκε στη σημασία του καθαρού θαλάσσιου περιβάλλοντος για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής και ευχαρίστησε τη HELMEPA που συμπεριέλαβε το Ναύπλιο στην Εκστρατεία.

«Πρωτοβουλίες όπως αυτή η Εκστρατεία» είπε «μόνο καλά αποτελέσματα μπορούν να έχουν καθώς βοηθούν στην περιβαλλοντική επιμόρφωση της νέας γενιάς έτσι ώστε να μπορέσει αυτή να διορθώσει τα κακώς κείμενα των προηγούμενων γενεών».

Χαιρετίζοντας την Ημερίδα, ο Λιμενάρχης Ναυπλίου, Υποπλοίαρχος Λ.Σ. Σπ. Μαρίνος, αναφέρθηκε στις δράσεις του Λιμεναρχείου για την περιβαλλοντική ενημέρωση των μαθητών και ευχήθηκε να ενισχυθεί περαιτέρω η συνεργασία της HELMEPA με τους τοπικούς φορείς. Εκ μέρους της HELMEPA, ο Κ. Τριανταφύλλου του Τομέα Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης αναφέρθηκε στους σκοπούς της Εκστρατείας και ευχαρίστησε το Δήμο Ναυπλιέων που έθεσε υπό την αιγίδα του τις προγραμματισμένες δράσεις.

Στα κύρια χαρακτηριστικά της ρύπανσης με απορρίμματα σε παράκτιες περιοχές της Ελλάδας και της Μεσογείου, αναφέρθηκε στην παρουσίασή της η Μ. Κτιστάκη της ΗΕLMEPA, ενώ στη συνέχεια ο κ. Ι. Βαγενάς της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης-Ανακύκλωσης (Ε.Ε.Α.Α.) παρουσίασε τα πιο πρόσφατα στοιχεία σχετικά με την ανακύκλωση υλικών συσκευασίας στην Ελλάδα.

Η κα Δ. Παναγιωτοπούλου του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης και Αλιείας του Δήμου Ναυπλιέων μίλησε για τις καλές πρακτικές του Δήμου για την προστασία του τοπικού περιβάλλοντος, ενώ η Ημερίδα έκλεισε με παρουσίαση του Δρ. Ν. Στρεφτάρη του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.) με θέμα τη Θαλάσσια Στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το ερευνητικό πρόγραμμα PERSEUS.

Tα ευχάριστα νέα για το φυσικό περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής του Ναυπλίου αφορούν στην ανακοίνωση πως θα επαναλειτουργήσει το σύστημα ανακύκλωσης των μπλε κάδων της Ε.Ε.Α.Α. ενώ παράλληλα ο Δήμος Ναυπλιέων ξεκινάει πρόγραμμα κομποστοποίησης για το διαχωρισμό των οργανικών απορριμμάτων.

Μετά την Ημερίδα, ο Δήμαρχος Ναυπλιέων εγκαινίασε την Έκθεση «Θαλάσσιο Περιβάλλον, Ναυτιλία, Επιστήμες και Μηχανική», που φιλοξενείται μέχρι την 10η Δεκεμβρίου στο ιστορικό κτήριο «Βουλευτικό», την πρώτη Βουλή των Ελλήνων. Ήδη ξεκίνησαν οι επισκέψεις μαθητών Δημοτικών Σχολείων και Γυμνασίων του Ναυπλίου και της ευρύτερης περιοχής στην Έκθεση, την οποία σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αργολίδας θα επισκεφθούν συνολικά 1.100 μαθητές.

Επίσης, στο πλαίσιο της Εκστρατείας και σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Νέας Κίου, την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε επιμορφωτική επίσκεψη μαθητών του Γυμνασίου Ασκληπιείου στις εγκαταστάσεις του Κέντρου και στον υδροβιότοπο Καλυβίων, όπου υπό την καθοδήγηση του επιστημονικού προσωπικού του ΚΠΕ παρατήρησαν μεταναστευτικά πουλιά και ενημερώθηκαν για την οικολογική αξία της περιοχής.

Διαφήμιση