Αρχική Ειδήσεις Οι πλαστικές σακούλες καταστρέφουν το συκώτι των ψαριών

Οι πλαστικές σακούλες καταστρέφουν το συκώτι των ψαριών

0
Διαφήμιση

Σημαντικές βλάβες στο συκώτι και σειρά από ασθένειες εμφανίζουν τα ψάρια από τα επικίνδυνα χημικά που βρίσκονται στα μικρά κομμάτια πλαστικού –ή μικροπλαστικά– καθώς νομίζουν ότι είναι τροφή και τα καταπίνουν, σύμφωνα με μία νέα έρευνα.

 Τα περισσότερα πλαστικά σκουπίδια δεν είναι βιοδιασπώμενα, αλλά αντίθετα διασπώνται σε μικρότερα κομμάτια μέσω μίας διαδικασίας που αποκαλείται φωτοδιάσπαση και προκαλείται από την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία.

Η έρευνα, την οποία πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας και δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση British Scientific Reports Journal, δείχνει ότι αυτά τα συχνά μικροσκοπικά κομμάτια πλαστικού μολύνουν σήμερα τους ωκεανούς και τις ακτές και συχνά καταλήγουν να καταναλώνονται από μία μεγάλη κατηγορία θαλάσσιων ειδών.

Σύμφωνα με την έκθεση, τα ψάρια όταν εκτίθενται σε έναν συνδυασμό πολυαιθυλενίου και χημικών ρυπαντικών ουσιών από το θαλάσσιο περιβάλλον, συγκεντρώνουν αυτές τις ουσίες στον οργανισμό τους, γεγονός που προκαλεί βλάβες στο συκώτι τους.

Η συγγραφέας της έκθεσης Τσέλσι Ρόχμαν και οι συνεργάτες της εξέτασαν την παρουσία των αποκαλούμενων Έμμονων Βιοσυσσωρεύσιμων Τοξικών Ουσιών (PBT) στα ιαπωνικά ψάρια μεντάκα (Oryzias latipes), ένα είδος ψαριού που έχει μελετηθεί επαρκώς.

Τα ψάρια εκτέθηκαν για δύο μήνες σε ένα θαλάσσιο περιβάλλον μολυσμένο με πλαστικό από πολυαιθυλένιο χαμηλής πυκνότητας (LDPE) που χρησιμοποιείται στις τσάντες για ψώνια και στις σακούλες σκουπιδιών.

Στη διάρκεια της συγκεκριμένης περιόδου, οι ιστοί των ψαριών απορρόφησαν επικίνδυνες τοξίνες, ενώ εμφάνισαν ενδείξεις δυσλειτουργίας στο συκώτι τους.

Το επόμενο βήμα, υποστηρίζουν οι επιστήμονες, είναι να ερευνηθεί η επίδραση που έχουν οι ουσίες PBT και άλλα πλαστικά με παρεμφερή σύσταση σε άλλους υδρόβιους οργανισμούς.

Σχεδόν 280 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού παράγονται σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο και η ποσότητα αυτή αναμένεται να αυξηθεί.

Το πολυαιθυλένιο, που αντιστοιχεί σε περίπου ένα τρίτο της συνολικής ποσότητας πλαστικού που παράγεται, περιέχει ιδιαίτερα ισχυρές ρυπαντικές ουσίες και είναι μία από τις πιο κοινές μορφές θαλάσσιας μόλυνσης.

Μέχρι σήμερα δεν έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές έρευνες για τις επιπτώσεις των πλαστικών και των χημικών συστατικών τους στο περιβάλλον.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι πλαστικές σακούλες είναι μία από τις κυριότερες αιτίες πρόκλησης αυτού του είδους μόλυνσης των ποταμών και των ωκεανών. Κάθε Ευρωπαίος καταναλώνει ετησίως 198 πλαστικές σακούλες κατά μέσο όρο.

Διαφήμιση