Αρχική Ειδήσεις Τα κοάλα φωνάζουν σαν ελέφαντες όταν θέλουν να καλέσουν τα θηλυκά

Τα κοάλα φωνάζουν σαν ελέφαντες όταν θέλουν να καλέσουν τα θηλυκά

0
Διαφήμιση

Μπορεί να είναι μικρά αλλά τα αρσενικά κοάλα δηλώνουν την παρουσία τους στα θηλυκά με ήχους τόσο δυνατούς όσο αυτούς που βγάζει ο ελέφαντας και αυτό χάρη σε ένα μοναδικό φωνητικό όργανο, ανακάλυψαν Βρετανοί επιστήμονες.

Η τονικότητα αυτών των κραυγών είναι περίπου 20 φορές μεγαλύτερη από όσο θα έπρεπε να είναι δεδομένου του μεγέθους αυτού του αυστραλιανού μαρσιποφόρου, εκτιμούν οι συντάκτες μιας έρευνας που δημοσιεύθηκε σήμερα στην αμερικανική επιστημονική επιθεώρηση Current Biology.

«Το αρσενικό κοάλα διαθέτει δύο επιπλέον φωνητικές χορδές, εκτός του λάρυγγα», όπου βρίσκονται οι υπόλοιπες φωνητικές χορδές του, ένα ανατομικό χαρακτηριστικό το οποίο ποτέ πριν δεν είχε παρατηρηθεί σε χερσαία θηλαστικά, εξήγησε ο Μπέντζαμιν Τσάρλτον του Πανεπιστημίου του Σάσεξ της Βρετανίας, ο βασικός συγγραφέας αυτής της έρευνας.

«Αποδείξαμε επίσης ότι τα αρσενικά κοάλα χρησιμοποιούν αυτές τις επιπλέον φωνητικές χορδές προκειμένου να παράσχουν αυτούς τους τόσο ισχυρούς ήχους» προσέθεσε.

Το κοάλα παράγει αυτές τις κραυγές εισπνέοντας κι εκπνέοντας συνεχώς όπως κάνουν τα γαϊδούρια όταν ογκανίζουν, σημείωσε επιπλέον. Όταν εισπνέει, ο ήχος που βγαίνει από το στόμα του θυμίζει ροχαλητό και όταν εκπνέει, προκαλεί κάτι σαν ρέψιμο και όλοι αυτοί οι ήχοι «είναι πραγματικά δυνατοί», υπογραμμίζει ο ερευνητής.

«Καθ’ όσον γνωρίζουμε, το μοναδικό άλλο παράδειγμα ενός εξειδικευμένου φωνητικού οργάνου που βρίσκεται εκτός του λάρυγγα στα θηλαστικά είναι τα δύο φωνητικά χείλη των φαλαινών τα οποία χρησιμοποιούν στη διαδικασία του ηχοεντοπισμού», σύμφωνα με τον Μπέντζαμιν Τσάρλτον.

Ο Τσάρλτον ανακοίνωσε ταυτόχρονα ότι μαζί με τους άλλους ερευνητές θα επανεξετάσουν υπό αυτό το πρίσμα και πολλά ακόμη θηλαστικά, για να επιβεβαιώσουν ότι το κοάλα είναι σίγουρα το μοναδικό που διαθέτει αυτό το φωνητικό χαρακτηριστικό.

Διαφήμιση