Αρχική Καταστροφές Ο νησιωτικός παράδεισος και οι σωροί από σκουπίδια- ρεπορταζ του BBC για...

Ο νησιωτικός παράδεισος και οι σωροί από σκουπίδια- ρεπορταζ του BBC για τη διαχείριση των απορριμμάτων

0
Διαφήμιση

Η διαχείριση των απορριμμάτων και το μείζον πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, βρίσκονται στο επίκεντρο οδοιπορικού στις χωματερές της χώρας που έκανε ο ανταποκριτής του BBC, MarkLowen, ενώ χαρακτηριστικός είναι και ο τίτλος του ρεπορτάζ «Ελληνικά απορρίμματα: Σωροί σκουπιδιών σε ένα νησιωτικό παράδεισο».

 Το ρεπορτάζ ξεκινάει με μια ζοφερή περιγραφή του χώρου υγεινομικής ταφής Φυλής, όπου ο ανταποκριτής του BBC. «Ένα μείγμα σάπιων αποβλήτων και μεθανίου περιβάλλει τον αέρα- αυτή είναι η δυσωδία που χτυπά κάποιον καθώς πλησιάζει τον χώρο». Πρόκειται για μια ωρολογιακή βόμβα καθώς ο μεγαλύτερος ΧΥΤΑ στην Ελλάδα έχει έναν χρόνο έως ότου κορεστεί πλήρως, εξηγεί ο ρεπόρτερ.

«Η οικονομία της χώρας μπορεί να είναι σάπια, όμως και άλλα προβλήματα στοιβάζονται, με την διαχείριση των αποβλήτων είναι ένα από τα πιο σοβαρά», αναφέρει χαρακτηριστικά ο ανταποκριτής του βρετανικού καναλιού.

Το ρεπορτάζ περιγράφει την ατμόσφαιρα στο ΧΥΤΑ Φυλής ως αποπνικτική, επισημαίνοντας ότι το 80% των απορριμμάτων θάβεται, ποσοστό διπλάσιο του μέσου όρου της ΕΕ.

Στο ΧΥΤΑ της Φυλής η μονάδα ανακύκλωσης επεξεργάζεται μόνο το 1/6 των απορριμμάτων που καταλήγουν εκεί. «Η ανακύκλωση είναι ακόμα σε εμβρυικό στάδιο», σχολιάζει ο Μαρκ Λόουεν του BBC. Την ανάγκη ταχύτερης κατασκευής μονάδων ανακύκλωσης και ενεργειακής αξιοποίησης των απορριμμάτων επισημαίνει και η διευθύντρια της διαχείρισης απορριμμάτων στη Φυλή, Όλγα Σκιάδη.

Στο ρεπορτάζ επισημαίνεται ότι το 2005 η Κομισιόν πήγε την Ελλάδα στα δικαστήρια για να την υποχρεώσει να κλείσει 1.100 παράνομες χωματερές. Οχτώ χρόνια μετά, ωστόσο, 70 εξ αυτών διατηρούνται, με αποτέλεσμα νέα νομική προσφυγή των Βρυξελλών με την απειλή ημερήσιου προστίμου 71.000 ευρώ.«Ενώ η Ελλάδα αναλαμβάνει την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ την 1η Ιανουαρίου, βρίσκεται σε διαμάχη με το ίδιο σώμα το οποίο υποτίθεται ότι θα διοικεί», σχολιάζει ο Βρετανός ανταποκριτής.

«Eν μέσω οικονομικής κρίσης χάνεται το επιχείρημα των Ελλήνων ότι τουλάχιστον έχουν τη φυσική ομορφιά της χώρας τους», γράφει ο ανταποκριτής

Ο Βρετανός δημοσιογράφος, μεταξύ άλλων, σχολιάζει πως εν μέσω οικονομικής κρίσης χάνεται το επιχείρημα των Ελλήνων ότι τουλάχιστον έχουν τη φυσική ομορφιά της χώρας τους, καθώς αυτή καταστρέφεται από τα σκουπίδια.

Μάλιστα, κλείνοντας το ρεπορτάζ του σχολιάζει ότι ο στόχος που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μηδενική ταφή απορριμμάτων έως το 2020 δεν είναι καθόλου ρεαλιστικός σε ότι αφορά την Ελλάδα.

«Η σημερινή Ελλάδα έχει τόσα πολλά προβλήματα να λύσει, αλλά τώρα υπάρχει μια επείγουσα ανάγκη για να δημιουργήσει ένα καθαρό, βιώσιμο περιβάλλον για την επόμενη γενιά και την ανοικοδόμηση αυτής της χώρας από το οικονομικό χάος της» αναφέρει χαρακτηριστικά το ρεπορτάζ.

Διαφήμιση