Αρχική Καταστροφές Ανταρκτική: αγωνία για την ρωσική αποστολή

Ανταρκτική: αγωνία για την ρωσική αποστολή

0
Διαφήμιση

Η μια αποτυχία μετά την άλλη σημαδεύουν τις προσπάθειες για τον απεγκλωβισμό της αποστολής ρωσικού ερευνητικού πλοίου που βρίσκεται ακινητοποιημένο επί έξι ημέρες στους πάγους της Ανταρκτικής, Το αυστραλιανό παγοθραυστικό που είχε σπεύσει να προσφέρει βοήθεια στο ρωσικό ερευνητικό πλοίο, αναγκάστηκε να γυρίσει πίσω σήμερα εξαιτίας της κακοκαιρίας, όπως ανακοίνωσαν οι αυστραλιανές αρχές.

 

Το Aurora Australis έκανε στροφή σε απόσταση δέκα ναυτικών μιλίων από το MV Akademik Shokalskiy που παραμένει ακινητοποιημένο από την περασμένη Τρίτη στον πάγο, εκατό μίλια ανατολικά της γαλλικής βάσης Ντιμόν ντ΄Ουρβίλ, ανακοίνωσε η Αυστραλιανή Αρχή Θαλάσσιας Ασφάλειας (AMSA).

“Οι δυσχερείς καιρικές συνθήκες ανάγκασαν το Aurora Australis να επιστρέψει στην ανοιχτή θάλασσα. Η περιοχή στην οποία το MV Akademik Shokalskiy έχει παγιδευτεί, πλήττεται από ανέμους 30 κόμβων και χιονοπτώσεις”, που μειώνουν την ορατότητα και καθιστούν επικίνδυνες τις συνθήκες ναυσιπλοΐας, σύμφωνα με την AMSA. Μια νέα προσπάθεια θα αρχίσει με την πρώτη βελτίωση.

 Το κέντρο συντονισμού βοήθειας στην Αυστραλία είναι σε τακτική επαφή με το πλοίο με 74 επιβαίνοντες, μεταξύ των οποίων αυστραλοί, βρετανοί και νεοζηλανδοί επιστήμονες και τουρίστες. Οι ταξιδιώτες που πραγματοποιούν την αποστολή αυτή στα ίχνη της ιστορικής διαδρομής στην Ανταρκτική πριν από ένα αιώνα 1911-1914 του αυστραλού εξερευνητή Σερ Ντάγκλας Μόσαν. Διεξάγουν τα ίδια πειράματα που είχε πραγματοποιήσει ο Μόσαν.

 Δύο ακόμη παγοθραυστικά που αναχώρησαν για να βοηθήσουν το MV Akademik Shokalskiy να βγει στην ανοικτή θάλασσα, το γαλλικό L’ Astrolabe και το κινεζικό Snow Dragon αναγκάστηκαν να γυρίσουν πίσω άπρακτα.

 “Αν το Aurora Australis δεν καταφέρει να πλησιάσει το MV Akademik Shokalskiy, πιθανόν να καταφύγουμε στην επιλογή του ελικοπτέρου για την απομάκρυνση των επιβατών. Το ελικόπτεο βρίσκεται επάνω στο κινεζικό πλοίο το οποίο παραμένει στην περιοχή”, είχε ανακοινώσει νωρίτερα σήμερα η AMSA. Ωστόσο η επιλογή αυτή εγκαταλείφθηκε λόγω της αδυναμίας του ελικοπτέρου να απογειωθεί υπό τόσο δύσκολες καιρικές συνθήκες.

Το Aurora Australis μπορεί να σπάσει στρώμα πάγου πάχους 1,60 μέτρου αλλά το MV Akademik Shokalskiy είναι παγιδευμένο σε σημείο όπου το πάχος του πάγου φθάνει τα τρία μέτρα.

 Η αποστολή αναχώρησε πριν από τρεις εβδομάδες και το πλοίο θα έφθανε στη Νέα Ζηλανδία στις αρχές Ιανουαρίου.

 

Διαφήμιση