Αρχική Ειδήσεις Η ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζει το βάρος των νεογέννητων

Η ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζει το βάρος των νεογέννητων

0
Διαφήμιση

Όλο και περισσότερες επιστημονικές έρευνες επιβεβαιώνουν τις επιβλαβείς συνέπειες της ατμοσφαιρική ρύπανσης στις έγκυες. Μία ακόμη επιστημονική έρευνα, από τις ΗΠΑ, διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που εκτίθενται σε ατμοσφαιρική ρύπανση και ιδιαίτερα στα μικροσκοπικά σωματίδια από την καύση ξύλων στα τζάκια τον χειμώνα, από τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων και από τους βιομηχανικούς ρύπους των εργοστασίων, τείνουν να γεννάνε μωρά με μικρότερο βάρος.

 Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ντέιβιντ Σάβιτζ της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Μπράουν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό επιδημιολογίας “American Journal of Epidemiology”, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, μελέτησαν το βάρος άνω των 250.000 μωρών που γεννήθηκαν μεταξύ 2008-2010 στη Νέα Υόρκη και το συσχέτισαν με το επίπεδο ατμοσφαιρικής ρύπανσης που υφίσταντο επί μήνες οι έγκυες μητέρες (ανάλογα με τον τόπο διαμονής τους πριν γεννήσουν).

Οι επιστήμονες εστίασαν την προσοχή τους αφενός στα πιο επικίνδυνα μικροσωματίδια που έχουν διάμετρο κάτω των 2,5 μικρομέτρων (εκατομμυριοστών του μέτρου και συμβολίζονται με ΡΜ2,5) και αφετέρου στο επίπεδο του διοξειδίου του αζώτου.

Η στατιστική ανάλυση έδειξε πως το βάρος ενός μωρού μειωνόταν κατά 48 γραμμάρια κατά μέσο όρο για κάθε 10 παραπάνω μικρογραμμάρια σωματιδίων ανά κυβικό μέτρο αέρα, στα οποία εκτίθετο η έγκυος. Εξάλλου, το βάρος του νεογέννητου ήταν κατά 18 γραμμάρια μικρότερο κατά μέσο όρο για κάθε 10 παραπάνω μέρη ανά δισεκατομμύριο του διοξειδίου του αζώτου στην ατμόσφαιρα.

Οι αμερικανοί ερευνητές πάντως επεσήμαναν πως μια τέτοια επιδημιολογική-στατιστική μελέτη δεν μπορεί να αποδείξει ότι μόνο η ρύπανση του αέρα φταίει για τη γέννηση λιποβαρών μωρών, καθώς μπορεί να ευθύνονται και άλλοι παράγοντες.

Όπως είπε ο Ντέιβιντ Σάβιτζ, αν και η μείωση του βάρους σε ατομικό επίπεδο δεν φαίνεται μεγάλη, συνεπώς δεν είναι δυνατό να θεωρηθεί κατ’ ανάγκη ανησυχητική, τα πράγματα είναι πιο σοβαρά από άποψη δημόσιας υγείας, αν ληφθεί υπόψη ότι αυτή η μείωση του βάρους ισχύει για όλο σχεδόν τον πληθυσμό.

Σύμφωνα με πολλές έρευνες, όσο μικρότερο είναι το βάρος ενός μωρού κατά τη γέννηση, τόσο πιο ευάλωτο είναι σε διάφορα προβλήματα υγείας (εγκεφαλικά, αναπνευστικά κ.α.) κατά τα επόμενα χρόνια λόγω της μη ολοκληρωμένης ανάπτυξής του.

Άλλες πρόσφατες έρευνες

Η έκθεση της εγκύου ακόμα και σε χαμηλά επίπεδα ρύπανσης της ατμόσφαιρας αυξάνει τον κίνδυνο γέννησης μωρών με χαμηλό βάρος (κάτω από 2,5 κιλά μετά από 37 εβδομάδες κύησης), σύμφωνα με μια πρόσφατη μεγάλη ευρωπαϊκή έρευνα με τη συμμετοχή ελλήνων επιστημόνων.

Οι επιστήμονες εκτίμησαν ότι για κάθε αύξηση 5 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο αέρα των μικροσκοπικών σωματιδίων (από εξατμίσεις αυτοκινήτων, βιομηχανικούς ρύπους κ.α.), αυξάνεται κατά 18% ο κίνδυνος γέννησης λιποβαρούς μωρού. Μάλιστα, αυτός ο αυξημένος κίνδυνος ισχύει και για επίπεδα που θεωρούνται ασφαλείας στην ΕΕ, δηλαδή κάτω από το υπάρχον ετήσιο όριο ποιότητας του αέρα (25 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο).

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Μαρί Πέντερσεν του Κέντρου Έρευνας Περιβαλλοντικής Επιδημιολογίας της Βαρκελώνης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό “Lancet”, ανέλυσαν στοιχεία από 12 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, τα οποία αφορούσαν πάνω από 74.000 γεννήσεις μεταξύ των ετών 1994 – 2011.

Η μελέτη έδειξε επίσης η ρύπανση του αέρα, εκτός από χαμηλότερο βάρος, οδηγεί στη γέννηση μωρών με μικρότερη περιφέρεια κεφαλιού, πράγμα που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην ανάπτυξη του εγκεφάλου τους.

Σε μια άλλη μελέτη, την μεγαλύτερη μέχρι σήμερα διεθνή επιστημονική έρευνα, που συνδέει τη ρύπανση του αέρα με την ανεπαρκή ανάπτυξη του εμβρύου στη μήτρα, οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια μαιευτικής και γυναικολογίας Τρέισι Γούντραφ του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Σαν Φρανσίσκο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό περιβαλλοντικής υγείας “Environmental Health Perspectives”, ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν πάνω από τρία εκατομμύρια γέννες σε εννέα χώρες της Β. και Ν.Αμερικής, της Ευρώπης και της Ασίας.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όσο μεγαλύτερη είναι η ρύπανση του αέρα σε μια πόλη ή περιοχή, τόσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό των γεννήσεων μωρών με μικρό βάρος (κάτω από δυόμισι κιλά). Η μελέτη έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ότι τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης που αυξάνουν τον κίνδυνο γέννησης λιποβαρών μωρών, «είναι αυτά στα οποία πρακτικά εκτίθεται συχνά ο καθένας στον κόσμο. Αυτά τα μικροσκοπικά σωματίδια, που είναι μικρότερα από το πλάτος μιας ανθρώπινης τρίχας, βρίσκονται στον αέρα που όλοι αναπνέουμε».

Όπως έδειξε η μελέτη, οι χώρες που έχουν αυστηρότερους κανονισμούς σχετικά με τη σωματιδιακή ρύπανση του αέρα, εμφανίζουν χαμηλότερα επίπεδα αυτών των ρυπαντών στην ατμόσφαιρα και αυτό έχει θετικές επιπτώσεις για τις εγκύους.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΜια μικρή ηλεκτρική διέγερση του εγκεφάλου κάνει τον άνθρωπο πιο αποφασιστικό
Επόμενο άρθροΑυξάνονται τα περιστατικά πυρκαγιών σε κατοικίες με κομμένο ρεύμα- έκτακτη σύσκεψη το Σάββατο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ